Kesämökkiläisten sairastelusta lasku kotikunnalle

Kotikunnat joutuvat nykyisin maksamaan kiireellisen hoidon, jonka kesämökkiläinen saa lomapaikkakuntansa terveyskeskuksessa. Lakiuudistus merkitsee jopa satojen tuhansien markkojen tuloja niille kunnille, joissa kesämökkejä on runsaasti. Kesämökkiläisten sairastelu on aiemmin mennyt paikallisten asukkaiden piikkiin.

Aiemmin kesämökkiläisten kotikuntaa laskutettiin vain erikoissairaanhoidosta, nyt lasku lähtee myös terveyskeskuksissa saaduista palveluista. Esimerkiksi Mäntyharjulla tulee vaikutus olemaan vuositasolla 400 000-450 000 markkaa, arvioi terveyskeskuksen talouspäällikkö Heikki Vienamo. Summa muodostuu pääosaltaan lääkärinkäyntipalkkioista. Vajaat 50 000 on laboratorion ja röntgenin osuutta.

7 500 asukkaan Mäntyharjun väkiluku enemmän kuin kaksinkertaistuu kesäisin. Hammaslääkäreiden ja terveyskeskuslääkäreiden vastaanotoille vieraspaikkakuntalaisia on käynyt ajoin ruuhkaksi asti.

Ajatus terveyskeskuskustannusten uusjaosta lähti Lapin kunnista, joille lankesi suuri lasku itseään kolhivista lomalaisista. Kesämökkiläisten ohella kun terveyskeskuksia rasittavat myös loma- ja laskettelukeskuksissa lomailevat.

Terveyskeskusmaksut korvaavat kunnanjohtaja Sakari Nuutisen mukaan osittain 13. kuukauden verokertymää, josta kunnat olivat kiinnostuneita. Tämän lisäksi mökkikuntien asemaa parantavat Nuutisen mielestä kesäasukkailta saatavat jätehuoltomaksut ja kiinteistöverot.

Kunnat halusivat kanto-oikeuden kesämökkiläisten ns. 13 kuukauden palkan veroihin. Kun hanke ei saanut tulta, maksavat nyt mökkiläiset tai heidän kotikuntansa palveluista käyvän hinnan. Terveyskeskuslaskutuksen lisäksi muun muassa Mäntyharjulla kiinteistöveroa kannetaan mökkiläisiltä 1,6 miljoonaa markkaa ja jätemaksua 200 000 markkaa.
(MTV3/Ulla Pulliainen)


Lue myös:

    Uusimmat