Kesämökki pukeutuu siniseen

Kesällä vanhat muistot nousevat mieleen ja sekoittuvat uusiin mökkeilykokemuksiin. Muistatko lämpimän kallion varpaiden alla, heinien kutituksen säärillä, aaltojen levollisen äänen? Entä illan takan tai kamiinan ääressä merihenkisellä mökillä?

Sininen tunnelma

Monelle kesäkoti meren tai järven äärellä merkitsee sisustuksessa sinisen sävyjä ja yksinkertaista, ehkä korutontakin tyyliä. Se onkin perusteltua, sillä kesämökin ikkunoista avautuu niin kaunis maisema, että sitä halutaan korostaa. Valkoiset pinnat ja häivähdys sinistä toistavat maiseman värejä ja muistuttavat paitsi kutsuvasta vedestä, myös kesätaivaan sinestä.

Värien psykologinen vaikutus ihmiseen on suuri. Siksi ei olekaan ihme, että niin moni haluaa mökilleen sinistä. Sinisen sävyisessä mökissä ajatus saa toden teolla levätä. Sininen luo tilan tuntua, sillä siniset tuntuvat etääntyvän katsojasta. Sininen auttaa keskittymään ja antaa levon, tyyneyden, rauhan ja kestävyyden tunteen ja auttaa siten ajatusten kokoamisessa. Sininen sisustus luo myös suotuisan ympäristön ideoiden kehittämiseen.

Sininen hoitaa

Kaikkialla maailmassa sininen on kaikista väreistä suosituin. Sanotaan, että sininen on sisäänpäin kääntyneiden ihmisten lempiväri, kun taas ulospäin suuntautuneet pitävät punaisesta. Naiset viihtyvät paremmin pastellisävyissä, ja miehet pitävät yleensä syvemmistä sinisen sävyistä.

Värien merkitys ihmisen terveyteen joko välittömästi tai välillisesti on tieteellisesti todistettu tosiasia. Sininen viilentää helteessä syntyneitä auringon polttamia ja auttaa väsyneitä jalkoja. Lämpötilaeron tuntu verrattuna punaiseen sisustukseen voi olla jopa 3 astetta. Sinisen vaikuttaessa aika aliarvioidaan ja painot tuntuvat kevyemmiltä. Yhdistettynä himmeään valoon sininen onkin viihtyisä ja rauhallinen ympäristö lomalaiselle.

Kätevyyttä ja kodikkuutta

Rentouttava väri yksinään ei riitä, ja siksi monen mökin sisustuksessa tärkeimpiä arvoja ovat mukavuus ja kodikkuus, eikä arvokkuus ja ankaruus tyylin noudattamisessa. Mökin sohva voi olla kulunut ja vanhakin, kunhan siihen vain on mukava käpertyä. Myös toimivuus on tärkeää. Etenkin pienessä mökissä kätevä on vanhan ajan klaffipöytä, jonka saa kätevästi avattua kesävieraita varten. Kokoon taittuvia tuoleja voi olla kätköissä samaa tarkoitusta varten.

Mökissä rakenteet saavat näkyä. Kattoparrut, rappaukset, kattotuolit, muuraukset, lattialankut ja betonipinnat vain korostavat luonnonläheistä tunnelmaa. Ullakolle johtavien portaiden rakenne voi olla kuin taideteos, samoin kuin kattoparusta roikkuva vanha rukki.

Saaristolaishenkeen sopivat erityisen hyvin puu- ja hirsiseinät, joita ei useinkaan tapetoida tai päällystetä, korkeintaan sävytetään niin että puun syyt jäävät näkyviin. Tyylejä on tietysti monia. Vanhasta venevajasta kunnostetussa kesämökissä tapetit voivat harkitusti kuulua asiaan. Niiden kuvioissa voi olla vanhoja merikarttoja tai purjelaivankuvia, jotka tuovat mieleen myrskyjä uhmanneet esi-isämme.

Tunnelma lähelle luontoa

Seinälle ripustettu onkivapa, kalahaavi, puupahka tai käppyräinen kelohongan oksa voi toimia oivana koristeena. Simpukat, kalaverkon osat, kohot, sileät kivet tai rannasta talteen korjatut ajopuut sopivat hyllyille ja ikkunalaudoille tuomaan tunnelmaa. Tauluissa merihenki jatkuu. Kuvissa näkyy lintuja, veneitä, laivoja, maisemia, kaloja, simpukoita.

Lasipurkkiin voidaan säilöä rantahiekkaa ja kaisloja tai maljakkoon poimitaan rantakukkia tai kallio-orvokkeja. Tuoleilla ja sohvalla voi olla huopia ja peitteitä, jotka voi tarvittaessa ottaa mukaan retkihuoviksi. Koreja taas voi käyttää sekä polttopuiden kantamiseen että eväs- tai kalakoreina tarpeen ja perheen tottumusten mukaan.

Saaristolaiskeittiö henkii lämpöä. Rapatut lämmönlähteet ja tiiliseinät saavat tuoda rosoisuudellaan mökkiin luonnonläheistä tunnelmaa. Vielä hailakan lämpimän kamiinan päälle on mukava ripustaa kuivumaan märät sukat tai kesäsateessa kastunut villatakki. Täällä ei sade haittaa! Salamoiden iskiessä ja taivaan pimentyessä esiin kaivetaan öljylamput ja myrskylyhdyt. Niiden valossa mökki henkii lapsuudesta tuttua seikkailutunnelmaa.

Teksti: Nina Pinjola
Kuvat: Honkarakenne, Honkatalot

Lisätietoja:
Hyvän olon sisustus, WSOY 1999
Seppo Rihlama: Värit ja kuviot ympäristövaikuttajina, Tikkurila Oy, Vantaa 1993
Lilian Verner-Bonds: Väriterapia - Henkiseen tasapainoon ja terveyteen värien avulla, Karisto 1999
Unto Pusa: Väri - muoto - tila, Otakustantamo 1967
Seppo Rihlama: Arkkitehtuuri ja ihminen, Tammer-Paino 1965
Frank H. Mahnke: Color, Environment & Human Response, Van Nostrand Reinhold, NY 1996
William Hansen: Käytä oikein värejä, Tammi 1967
Albert O. Halse: The Use of Color in Interiors, McGraw-Hill 1978
Waldron Faulkner: Architecture and Color, John Wiley & Sons, USA 1972
Ebba Donner: Värit - Tunne luonteesi, Kirjayhtymä1991
Enid Verity: Colour Observed, The Macmillan Press, Hong Kong 1980

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja