Mainos

Kesämökki järven rannalla jokapojan haave

Kesämökki pitää pintansa suomalaisten lomanviettopaikkana. Puoli miljoonaa kotitaloutta haaveilee omasta kesämökistä. Mökkeily on sytyttänyt myös nuorison.

Sisäasianministeriön tutkimuksen mukaan 27 prosenttia mökittömistä suomalaisista ruokakunnista haaveilee hankkivansa vapaa-ajan asunnon kymmenen vuoden sisällä. Mökkeilystä ovat innostuneet myös 20-30-vuotiaat, joista 39 prosenttia kaipaa omaa lomapaikkaa. Haaveet eivät aina toteudu kukkaron laihuuden vuoksi, joten räjähdyksenomaista mökkirakentamista tuskin on tiedossa. Esimerkiksi tällä vuosikymmenellä mökkejä on rakennettu vain noin 6500 vuodessa.

Varustetason oltava korkea

Suomalaisen unelmamökki sijaitsee järven tai meren rannalla. Varustetaso kimmeltää unelmissa korkealla. 79 prosenttia vastaajista haluaa unelmamökkiinsä sähkön ja 61 prosenttia viemärin. -Nykyinen mökkien varustetaso ei vastaa näitä toiveita. Sähkö on vain 59 prosentissa mökeistä ja viemäri 31 prosentissa, kertoo projektipäällikkö Heli Kotilainen kyselyn tehneestä Suunnittelukeskus Oy:stä.

Erityisesti naiset toivovat, että aivan mökin pihaan asti pääsisi tietä pitkin. Nuorisolle tärkeä seikka on se, että matkapuhelin kuuluu mökin ympäristössä. Mökin toivotaan sijaitsevan suhteellisen lähellä kotia. Yli 150 kilometrin matkaa mökille pidetään liian pitkänä.

Luonnonrauhaa kaivataan

Luonnonrauha on ykkössyy mökkihaaveisiin. Naiset arvostavat mökillä perheen kanssa yhdessäoloa. Miehet puolestaan haluavat nikkaroida ja tehdä muita askareita.

Palveluista ruokakauppa mökin lähellä oli ehdoton kärkitoivomus. Sen jälkeen mainittiin muun muassa jätehuolto ja lääkärinpalvelut. Mökit muuttuvat vähitellen perheen kakkosasunnoiksi. Tänä vuonna rakennettavista mökeistä yli puolet tehdään ympärivuotiseen käyttöön. Jo nyt mökeillä vietetään 3,5 kuukautta vuodessa. Teknologian kehitys mahdollistaa myös etätyön tekemisen mökillä. Mökkiläisiä on jo maaseudulla vakituisia asukkaita enemmän. Vakituisia asukkaita on miljoona ja mökkien säännöllisiä käyttäjiä 1,7 miljoonaa.

Mökkikysely on sisäasianministeriön saaristoasian neuvottelukunnan tilaama. Siihen on vastannut 606 mökitöntä ruokakuntaa. Kysely on osa projektia, joka laatii parhaillaan vapaa-ajan asuntojen rakentamisen valtakunnallista tavoiteohjelmaa viideksi vuodeksi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.