Mainos

Kesämökin viemäröintiin rahaa Pohjoismaiselta investointipankilta

Kesämökin viemäröintiin tai muihin haja-asutusalueen jätevesitöihin saa kohta Pohjoismaisen investointipankin NIB:n lainarahoitusta. NIB pyrkii lainoituksellaan vähentämään Itämerta kuormittavia typpi- ja fosforipäästöjä, joista huomattava on on peräisin maatalouksien ja haja-asutusalueen päästöistä.

Ympäristönsuojelu on NIB:n toiminnassa keskeisellä sijalla, mutta yleensä se rahoittaa selvästi suuremman mittaluokan ympäristöhankkeita. Suomessa pankki ei ole aiemmin tarjonnut kotitalouksille suunnattua lainoitusta.

Toimitusjohtaja Johnny Åkerholmin mukaan luotot antavat kuitenkin mahdollisuuden osallistua myös ruohonjuuritason ympäristöhankkeisiin, joilla on iso merkitys vesistöjen suojelun kannalta.

NIB:n tietojen mukaan Suomessa on yhä lähes 350 000 vakituista ja 450 000 vapaa-ajan asuntoa, joita ei ole liitetty kunnalliseen viemäriverkkoon. Niiden paikalliset käsittelyjärjestelmät ovat usein vanhentuneita tai tehottomia.

Myös energiahankkeisiin

Investointipankki on varannut tarkoitukseen 60 miljoonaa euroa. Koska NIB:llä ei ole omaa vähittäispankkitoimintaa, rahat kanavoidaan asiakkaille Sampo Pankin ja Aktian kautta. Rahoitus on markkinaehtoista, mutta edullista, kertoo NIB:n viestintäjohtaja Jukka Ahonen.

Sampo Pankki ja Aktia alkavat markkinoida NIB:n luottoja lähiaikoina, ja vastaavista järjestelyistä voidaan sopia myös muiden pankkien kanssa.

Helmikuussa perustettuun Baltic Sea Environment Financing Facility -lainaohjelmaan kuuluvia luottoja voi hakea myös energiatehokkuuden kohentamiseen, kuten maalämpöjärjestelmän asentamiseen tai ikkunaeristysten parantamiseen. Maatiloille lainoja voidaan myöntää esimerkiksi lannoitteiden ympäristöystävälliseen käsittelyyn.

Pohjoismaiden investointipankki on Islannin, Latvian, Liettuan, Norjan, Ruotsin, Suomen, Viron ja Tanskan omistama kansainvälinen rahoituslaitos. NIB rahoittaa yksityisiä ja julkisia investointihankkeita jäsenmaissa sekä niiden ulkopuolella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.