Mainos

Kesämökin turvatoimet kuntoon

Käymällä läpi alla olevan muistilistan jo kesän ensimmäisellä mökkireissulla varaudut mökkielämän suurimpiin riskeihin.

Katso, että mökin osoitekyltti on näkyvissä ja sen osoitemerkinnät ovat kunnossa. Asianmukainen kyltti auttaa tarvittaessa hälytysajoneuvoja löytämään perille. Selvitä myös mökkisi koordinaatit, jotta sen tarkka sijainti tiedetään hätätilanteessa. Apua saat esimerkiksi Hätäkeskuksen koordinaattipalvelusta.

Käy myös läpi mökin ensiapukaapin sisältö: löytyyhän sieltä ainakin sidetarvikkeita, laastaria, desinfiointiainetta ja kyypakkaus?

Muista mökin paloturvallisuus

Varmista, että mökin palovaroittimet toimivat, ja vaihda niiden paristot uusiin. Palovaroitin on paitsi pakollinen myös mökin tärkein turvavaruste. Muista, että palovaroittimen elinikä on enimmillään 10 vuotta.

Tarkista mökin hormit ja kutsu nuohooja paikalle, jos huomaat vaurioita tai nuohoojan edellisestä käynnistä on kulunut kolme vuotta. Aloita mökin lämmitys varovasti. Polta takassa ja saunan pesässä ensin vain pieniä määriä puuta. Näin vältät kylmien hormien rikkoutumisen.

Huolehdi, että saunalta ja takan lähistöltä löytyy sammutuspeite ja käsisammutin. Milloin sammutin on viimeksi huollettu? Alkusammutus on erityisen tärkeää mökillä, jonne avun saapuminen saattaa kestää kauemmin kuin kaupungissa.

Anna mökin sähkölaitteiden kuivua ja lämmetä rauhassa. Tutki niiden johdot. Tarkista kaasupullojen, grillin, lieden sekä jääkaapin letkut ja liitoskohdat.

Pelastautumissuunnitelma hätätilanteen varalle

Puhdista öljy- ja bensiinilamput pölystä ja muusta liasta. Täytä niiden säiliöt mökin ulkopuolella. Tutki mökin putkistot ja tarkista veden laatu.

Katso, onko pihan kiveyksissä ja laatoituksissa routavaurioita, jotka voivat aiheuttaa kaatumisia ja muita tapaturmia. Varmista, että keinujen narut ovat hyvässä kunnossa.

Varmista veneen asianmukainen kiinnitys ja lukitus. Huolehdi, että veneestä löytyy kaikille sopivat pelastusliivit ja muut turvavälineet sekä rannalta pelastusrengas. Eihän vene vuoda?

Siivoa varastot ja määritä vaarallisille aineille oma sovittu paikkansa lasten ulottumattomissa.

Tee pelastautumissuunnitelma hätätilanteen varalle koko perheen voimin. Kerro lapsille avotulen ja veden vaaroista.

Katso kaikki myytävät loma-asunnot kunnittain

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.