Mainos

Kesälomalla ei kitsastella

Laman kärki näyttää taittuneen ainakin, mitä lomasuunnitelmiin tulee. MTV:n uutisten lomabudjettikyselyyn vastanneista valtaosa nimittäin käyttää kesälomaansa saman verran tai enemmän rahaa kuin viime vuonna. Vain 16 prosentilla vastanneista on tänä kesänä viime kesää pienempi lomabudjetti.

Lomabudjettikyselyn löytäneet kertovat matkustavansa paljon. Ylivoimaisesti suosituinta on Euroopan-matkailu, jota tällä kesälomalla harrastaa yli 40 prosenttia vastaajista. Matkat ovat yleensä viikon tai kahden mittaisia, loppuaika kuluu kotimaassa. Joka kymmenes puolestaan kertoo, ettei loma juurikaan poikkea arjesta. Kotimaan-matkoja tekee kolmannes vastaajista ja neljäsosa viettää aikaa kesämökillä.

Lomasuunnitelmien kirjo on suuri. Kaukomatkoille on lähdössä joka kymmenes. Suunnitelmissa on esimerkiksi kolmen kuukauden maailmanympärimatka, reissu Lähi-itään ja Indonesiaan sekä Havaijin ja Bahaman lomat. Euroopassa matkailevat suuntaavat joko rantalomalle Välimerelle tai kaupunkien sykkeeseen sydän-Eurooppaan.

Kotimaan matkailua voisi luonnehtia täsmämatkailuksi, sillä moni kertoo tekevänsä muutaman mukavan retken kesän mittaan huvipuistoihin, festareille tai sukulaisiin. Oman selkeän ryhmänsä muodostavat kotilomailijat. He asuvat kotona, mutta viettävät päivät turisteina omissa kotikaupungeissaan. Kotilomia näyttää leimaavan myös herkuttelu ja tuhlaileva elämäntyyli. Silmiinpistävää kyselyn kommentointiosassa on se, että runsas alkoholin kuluttaminen kuuluu monien lomasuunnitelmiin.

Lomien rahoittamisessa erottuu kaksi pääsuuntaa: lähes puolet vastaajista arvioi, etteivät lomasuunnitelmat edellytä säästämistä ja reilu 40 prosenttia kertoo säästäneensä lomaa varten vuoden mittaan. Vastaajat kertovat myös kartuttaneensa lomabudjettiaan lahjarahoilla, pulloja keräämällä, vanhempien avustuksella, lainalla tai kesätöillä.

MTV:n uutisten internetissä toteuttamaan kyselyyn vastasi reilut 500 suomalaista huhti-toukokuun vaihteessa.

Katso Saara Rantasen juttu (Huomenta Suomen uutiset 10.5.2010)

Näin vastaajat aikovat viettää lomaansa:

- "Ensin Italiaan, sitten Lappiin, lopuksi mökille ja viimein kotiin. Kotona leikitään turistia, asumme siis normaalisti mutta luuhaamme päivät kaupungilla aivan kuin turistit."

- "Asuntovaunun kanssa kiertelyä.

- "Prätkällä kaverin kanssa jussin aikoihin Eurooppaan kiertämään Puolasta alaspäin."

- "Kotimaan kulttuuritapahtumia ja sukulointia."

- "Lepoa ja oleskelua, ylimääräistä rahaa ei jää käytettäväksi. Visa vinkumaan ja maksetaan loppuvuosi."

- "Viikko Kefaloniassa ja kolme viikkoa kesämökillä."

- " Liftaan mökille ja lepään siellä, en tee mitään. Siksi sitä kutsutaan lomaksi."

- "Lähden kolmen kuukauden maailmanympärysmatkalle. Olen sapattivapaalla töistä, joten tämä on vähän enemmän kuin kesäloma. Tämä on monen vuoden kesäloma kerrallaan."

- "Edullinen loma Välimeren rannoilla + lyhyt kotimaan tai Viron reissu."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.