Mainos

Kesäkuu oli sateinen ja viileä

Viime kuu oli sateinen ja normaalia hieman viileämpi, kertoo Ilmatieteen laitos. Kesäkuun sade-ennätyksiä rikottiin useilla paikkakunnilla ja suurimmassa osassa maata satoi keskimääräistä enemmän. Sademäärät olivat paikoin yli 2,5-kertaisia tavanomaiseen nähden.

Kesäkuu jäi myös keskiarvoa viileämmäksi, sillä keskilämpötilat olivat 0,5–2 astetta keskimääräistä alhaisempia. Myös salamoita paikannettiin edellisvuosia enemmän.

Sade-ennätys tehtiin Mikkelissä

Suurimmassa osassa maata satoi siis keskimääräistä enemmän. Suurin kuukausisademäärä ja paikallinen kesäkuun ennätys, 164,6 mm, mitattiin Mikkelin Rantakylässä.

Paikkakuntakohtaisia kesäkuun sade-ennätyksiä rikottiin myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Nurmijärvellä, Tohmajärvellä, Ylivieskassa ja Enontekiöllä. Kesäkuun suurin vuorokauden sademäärä mitattiin 10. päivä, kun Kuopiossa satoi 46,6 mm.

Kuukauden sademäärät vaihtelivat 30 ja 160 millimetrin välillä. Eniten satoi Pohjois-Pohjanmaan rannikolta Etelä-Savoon ja Uudellemaalle ulottuvalla vyöhykkeellä. Porvoossa runsaat sateet aiheuttivat maaperän bakteerien pääsyn juomaveteen, kun sade- ja pintavettä pääsi valumaan vedenottamoon.

Sää oli lämpimintä länsi- ja lounaisrannikolla

Kesäkuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä noin 12-14, Etelä- ja Keski-Lapissa 10-12 ja Pohjois-Lapissa noin 7-10 astetta. Länsi- ja lounaisrannikolla kesäkuun keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa ja paikoin jopa hieman sen yläpuolella.

Kesäkuu alkoi lämpimänä ja helteitä mitattiin ensimmäisellä viikolla useampana päivänä. Kuukauden korkein lämpötila, 29,7 astetta, mitattiin Kiikalassa 6. päivä. Yöt olivat kesäkuun alkupuolella melko viileitä ja yöpakkasia havaittiin Lapissa ja paikoin maan itäosassa. Kuukauden alin lämpötila, -4,7 astetta, mitattiin 10.6. Sallan Naruskassa.

Ukkosia eniten etelässä ja lännessä

Kesäkuussa Suomessa paikannettiin runsaat 18 000 maasalamaa. Se on noin puolet pitkäaikaisesta keskiarvosta, mutta kuitenkin selvästi enemmän kuin muutamana edellisenä vuotena.

Ukkosia esiintyi pääasiassa maan länsi- ja eteläosassa. Ajallisesti ne painottuivat kuukauden loppupuolelle. Runsaimmin ukkosti 21. päivä, mutta silloinkin paikannettiin vain vähän yli 3 000 salamaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.