Kesäkisoista tulossa Kiinalle imagokatastrofi

Tulevan kesän olympialaiset ovat osoittautumassa jo nyt imagokatastrofiksi Kiinalle. Samaan aikaan kun Tiibetin puolesta ahkerasti kampanjoivat ryhmät ovat saaneet metrikaupalla palstatilaa omilla protesteillaan ja tempauksillaan, on Kiinan rooliksi jäänyt paheksunta ja toistuva hokeminen, että mielenosoitukset ovat "olympiahengen vastaisia".

Myös olympialiikkeelle tilanne on kiusallinen: sekä Tiibet-protestoijat että Kiinan viranomaiset ovat omimassa olympialiikkeen symboleita itselleen käyttääkseen niitä omien tarkoitusperiensä hyväksi. Olympiakomitean vastalauseita politiikan ja urheilun pitämisestä erillään ei kuule kukaan.

- Kiina on käyttänyt kahdeksan vuotta ja miljardeja dollareita kesäkisoihin, joissa se haluaisi esitellä valtaisaa talouskasvuaan. Mutta Tiibetin väkivaltaiset mielenosoitukset ja Kiinan viranomaisten toimet ovatkin antaneet mahdollisuuden Kiinan arvostelijoille, joiden ääntä länsimaiden johtajat eivät normaalisti halua kuulla yrittäessään edistää kauppaa ja sijoituksia Kiinaan, suomi New York Times.

Kun Kiinalle myönnettiin kisat, se lupasi parantaa myös ihmisoikeuksiaan. Hollantilaisen De Volkskrant -lehden mukaan maa ei tuolloin täysin tajunnut, millaisen suurennuslasin alle se joutuisi.

- Itsepäisyys, jolla Kiina tukahduttaa näitä mielenilmauksia osoittaa täydellistä tietämättömyyttä avoimen yhteiskunnan pelisäännöistä. Näin aliarvioidaan raskaalla kädellä olympialaisia ja kutistetaan ne pelkäksi poliittiseksi markkinapaikaksi, lehti kritisoi.

Soihtuviesti ei pysähdy

Parhaiten tai pahiten Kiinan vastaiset protestit ovat näkyneet soihtuviestissä. Olympiatulen matka kohti Pekingiä on tähän saakka ollut kaaosmainen, eikä parannusta ole luvassa tulevaisuudessakaan.

Vaikka Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Jacques Rogge sanoi tänään olevansa "hyvin surullinen" viime päivien tapahtumista, hän vakuutti, ettei viestin reittiä muuteta.

-Minusta on surullista, että soihdun kaltaisen kauniin symbolin kimppuun hyökätään. Soihtu yhdistää eri uskontoja, rotuja, poliittista näkemyksiä ja kulttuureja, Rogge kiteytti.

Kiina kärsi keskiviikkona jälleen uuden imagotappion, kun ryhmä munkkeja keskeytti valtion ulkomaisille toimittajille järjestämän vierailun Gansussa maan luoteisosassa. Munkit vaativat lisää ihmisoikeuksia sekä vapautta ja huusivat dalai-lamaa tukevia iskulauseita, kertoi vierailulla mukana ollut ranskalaistoimittaja.

Sen sijaan itse kisojen suhteen kaikki vaikuttaa vielä olevan kunnossa. Kiinassa kokouksensa keskiviikkona päättäneet eri valtioiden olympiakomiteat torjuivat ajatuksen olympialaisten boikotoinnista. Kokouksen puheenjohtajan mukaan kaikki 205 kansallista komiteaa olivat asiasta samaa mieltä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat