Mainos

Kesähelteiden kuluttamat renkaat syynissä tällä viikolla

Jokasyksyinen liikenneturvallisuuskampanja Rengasratsia kehottaa suomalaisia tällä viikolla tarkastamaan autojensa renkaat syyssateiden ja vesiliirtojen varalta.

Tänä syksynä muistutetaan erityisesti siitä, että harvinaisen lämpimät kesäsäät voivat tehdä tepposet myös renkaille. Viime kesän kuumat tienpinnat ovat saattaneet hioa urat yllättävän sileiksi.

Huonoilla renkailla joutuu helposti vesiliirtoon

Renkaat ovat suurin auton ajo-ominaisuuksiin liittyvä riskitekijä liikenneonnettomuuksissa.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Olli Lehto kertoo, että 2000-luvulla renkaat ovat olleet vaikuttamassa yli kolmeenkymmeneen kuolonkolariin vuosittain.

– Sillä on suuri merkitys, että rengaspaineet ovat oikeat ja urasyvyys on riittävä. Jos renkaissa on matalat urasyvyydet, auto lähtee hyvin herkästi vesiliirtoon pienistäkin määristä vettä tiellä.

Lehto kehottaa tarkastamaan renkaiden paineet vähintään kerran kuussa, jopa useammin. Myös silmämääräinen urasyvyyden tarkastus on tärkeää. Helpoiten urasyvyyden voi tarkastaa urasyvyysmittarilla.

Laki edellyttää kesärenkailta vähintään 1,6 millin urasyvyyttä. Sadekelin turvasuositus on vähintään neljä milliä.

Rengasturvallisuus on paranemassa?

Rengasratsia-kampanjan kärkenä toimivat eri puolilla Suomea järjestettävät neuvontahenkiset yllätystarkastukset.

Viime syksyn rengasratsioissa tarkastettiin yli 13 000 rengassarjaa. Ratsioiden perusteella henkilö- ja pakettiautojen renkaiden kunto oli parantunut aiemmista vuosista. Huonokuntoisia renkaita tavattiin vähemmän kuin kertaakaan aiemmin. Renkaiden kuntokehityksessä oli kuitenkin huomattavia alueellisia eroja.

Olli Lehdon mukaan ihmiset suhtautuvat ratsioihin myönteisesti.

– Useimmat ovat tyytyväisiä, että asiasta muistutetaan. Renkaiden tarkistus unohtuu muuten helposti.

Autonrengasliitto, Liikenneturva ja poliisi ovat kampanjoineet rengasturvallisuuden puolesta syksystä 1997. Nykyään Rengasratsia kuuluu European Road Safety Charterin piiriin osana Euroopan komission liikenneturvallisuusohjelmaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.