Kesäheilaa kannattaa helliä myös hyvällä ruoalla

-Ellei ole heilaa helluntaina, niin ei koko kesänä, uskottiin ennen vanhaan. Nyt onkin jo kiire helluntaiheilan hankintaan, ellei asia ole hoitunut hyvissä ajoin. Tie niin miehen kuin naisen sydämeen kulkee vatsan kautta, kuuluu myös vanhoihin kansanviisauksiin. Tämä kannattaa pitää mielessä niin helluntain kuin juhannuksen pyhiä ajatellen.

-Ruoanlaiton oppiminen on kiinni asenteista. Kaikki osaavat valmistaa herkullista ruokaa. Ensin on vain irrottauduttava tekosyistä, vakuuttavat Iskuruokaa-kirjan (Helmi Kustannus) resepteistä vastaavat Keni Simola ja Jan Aronen. -Hyvän ruoan valmistaminen on helppoa, nopeaa ja edullista, he toteavat. Kirjan valokuvat on ottanut Pasi Kokko.

Kirja opastaa kotikokkeja käyttämään myös viehätysvoimaansa ja ruoanlaittotaitoaan vaikutuksen tekemiseksi iskumielessä. Opuksen avulla jokainen selviää parisuhteen alkumetreistä kunnialla tai lyö jo vakiintuneen kumppaninsa ällikällä. Tosimies ei Janin ja Kenin mielestä kuljeta daamiaan jatkoille nakkikioskin kautta. Varmempaa on taikoa hetkessä pöytään iskuruokaa tyyliin salvia-lime-tagliatelle tai tortellinos gigolos.

Aamiaisesta saa pisteet kotiin tarjoamalla esimerkiksi valkosuklaamansikoita. Jos edellisenä iltana on nautittu kosolti drinkkejä, on paras vaihtoehto sudennälkään darrapyttis. Epävarman suhteen jatkohoidoksi herrat ehdottavat kynttiläillallista. Valaistus kätkee samalla ylimääräiset pölyhiukkaset. -Jos haluat tehdä vaikutuksen, valmista yksi pääruoka. Lähtemätön vaikutus syntyy kolmen ruokalajin illallisella, vinkkaavat Keni ja Jan.

Salvia-lime-tagliatelle

400 g juustotäytteisiä ravioleja tai tagliatelle-pastaa 1 puntti tuoretta salviaa puolikkaan sitruunan mehu 1 rkl limemehua 3 rkl oliiviöljyä 2 valkosipulinkynttä 25 g voita suolaa, mustapippuria

Pistä kattilallinen vettä kiehumaan ja paistinpannu lämpiämään toiselle levylle. Ota kourallinen salvianlehtiä ja hienonna ne. Tässä vaiheessa vesi kiehuu ja pannu on sopivan kuuma. Kippaa raviolit veteen ja kaada öljy kuumalle pannulle.

Kaada silputut salvianlehdet pannulle, purista valkosipulinkynnet, puolen sitruunan mehu, hiukan suolaa ja reippaasti mustapippuria ja pyöräytä sekoitusta kerran pari puukapustalla. Nosta pannu heti pois levyltä (varo etteivät salvianlehdet kärähdä) ja sekoita voi joukkoon.

Kun raviolit ovat kiehuneet noin kolme ja puoli minuuttia, kaada pasta lävikköön. Valuta ja kippaa takaisin kattilaan ja sekoita juuri tekemäsi taivaallinen kastike pastan joukkoon. Mikäli päätit käyttää annokseen tagliatelleä, keittoaika on hieman pidempi. Lisää halutessasi parmesaania koko komeuden pinnalle.

Soup for hot lovers

Tämä keitto sopii niin alku- kuin pääruoaksikin sekä kuumana että kylmänä. Resepti on neljälle, mutta se häviää helposti kahden rakastavaisen nälkäisiin suihin. Eli jos kattilassasi on tilaa, valmista ihmeessä kerralla tuplasatsi.

2 paprikaa, vihreä ja punainen 1 suolakurkku 100 g tuorejuustoa ruoho- tai valkosipulia 1 sipuli 2 rkl oliiviöljyä 1 tölkki tomaattimurskaa (voit halutessasi käyttää myös yrteillä tai chilillä maustettua tomaattimurskaa) 1 tl mustapippuria 2 tl tuoretta tai kuivattua basilikaa 1/2 tl chiliä 3 dl vettä

Leikkaa sipuli, paprikat ja suolakurkut pieniksi kuutioksi. Öljyn lämmettyä siirrä sipuli- ja paprikapalat kattilaan ja paista niitä kevyesti pari minuuttia. Kaada joukkoon tomaattimurska ja vesi. Hauduta viitisen minuuttia ja iske sitten sekaan mustapippuri, basilika sekä suolakurkut. Anna kiehahtaa, lisää tuorejuusto ja ota kattila pois liedeltä. Jos sinulla on tuoretta basilikaa, voit laittaa keiton päälle pari lehteä koristeeksi. Tarjoa patongin tai sämpylän kera.

Darrapyttis

Pyttipannuun voi laittaa melkein mitä tahansa kaapeistasi löydät. Se on myös loistava suolainen yöpala tiukan ravintolakiepin päätteeksi. Resepti on suuntaa antava.

2 rkl voita 4 isoa perunaa puolisen kiloa makkaraa, kinkkua tai naudanpaistia tai -filettä 1 iso sipuli suolakurkkuja punajuuria sinappia mustapippuria suolaa

Leikkaa potut, lihat ja sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuumenna pannussa reilu pala voita ja paista perunakuutiot ruskeiksi ja läpikypsiksi. Lisää pannuun sipuli ja sitten lihat. Paista kunnes liha on rapeaa, muttei kuivaa. Mausta sinapilla, mustapippurilla ja suolalla. Lisäkkeeksi sopivat mainiosti punajuuren ja suolakurkun viipaleet. Lisää rasvaisuutta saat annokseen voilla tai lorauttamalla siihen kermaa.

Killer-juustokakku mustikkakastikkeella

Juustokakun voi tehdä jo etukäteen. Jos mikään ei tunnu tepsivän, kannattaa pläjäyttää juustokakku pöytään lämpimän mustikkasoossin kanssa. Kun sanat loppuvat, juustokakku hoitaa homman.

250 g kaurakeksejä 100 g sulaa margariinia tai desi juoksevaa margariinia 1 muna 200 g maustamatonta tuorejuustoa 2 dl purkki rahkaa 8 rkl sokeria 200 g pakastemustikoita 2 rkl vettä

Pohja: Murusta keksit sauvasekoittimella.Sekoita margariinia joukkoon ja painele tahna piirakkavuokaan. Täyte: Sekoita muna, tuorejuusto, rahka sekä 5 rkl sokeria hyvin keskenään. Kaada täyte piirakkavuokaan ja pistä uuniin puoleksi tunniksi 175 asteeseen. Anna juustokakun jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Kippaa pakastemustikat kattilaan. Lisää joukkoon pari ruokalusikallista vettä ja kolme ruokalusikallista sokeria. Kiehauta. Täräytä sauvasekoittimella soossiksi. Pirskottele lämmin vaan ei kuuma kastike jäähtyneen juustokakun päälle. Se on siinä. (MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat