Mainos

Kesähakkuut edelleen tarpeen

Metsien kesähakkuita pohtinut työryhmä pitää kesäaikaan tapahtuvaa puunkorjuuta jatkossakin välttämättömänä. Maa- ja metsätalousministeriön työryhmän mielestä kesäaikaan tehtäviä hakkuita ei voida kustannussyistä lopettaa. Hakkuiden siirtäminen muuhun ajankohtaan maksaisi lähes miljardi markkaa vuodessa. Puunkorjuukoneita ja kuljettajia tarvittaisiin lisää ja varastointi moninkertaistuisi. Niiden aiheuttamia haittoja voidaan työryhmän mielestä kuitenkin selvästi vähentää.

Kesähakkuut levittävät Etelä-Suomessa metsien terveyttä heikentävää juurikääpäsientä ja häiritsevät muun muassa lintujen pesintää. Työryhmä ehdottaa, että kuusikoiden ja männiköiden harvennukset juurikäävän riskialueilla tehdään pääasiassa talvella. Myös lintujen pesimäaikana tulisi hakkuita joissakin metsissä vähentää.

Kesähakkuiden kieltämistä ovat vaatineet monet luontojärjestöt, mutta myös metsänomistajat. Kesähakkuiden on arvioitu tuhoavan 35.000 linnunpesää joka vuosi. Suomen luonnonsuojeluliitto on kerännyt talven aikana noin 10 000 nimeä pesähakkuiden kieltämiseksi yli kolmeksi kuukaudeksi. Vaatimus jätetään ministeri Kalevi Hemilälle runsaan viikon kuluttua.

Metsänomistajat vastustavat kesähakkuita raskaiden koneiden aiheuttamien korjuuvaurioiden vuoksi. Työryhmä esittääkin, että sienituhojen estämiseksi harvennukset siirretäisiin talveksi. Vaatimus on käytännössä mahdoton ja esimerkiksi juurikääpää joudutaan tuhoamaan kesällä torjunta-aineilla
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.