Mainos

Kesäfestivaalit rikkovat yleisöennätyksiä

Kulttuurikesästä on tulossa yleisömääriltään ennätyksellinen. Varsinkin pienet musiikkijuhlat ja kansanmusiikkifestivaalit kasvattavat suosiotaan. Huippukesä jäänee kuitenkin yksittäiseksi piikiksi, sillä suuret festivaalit eivät enää pysty kasvamaan. Juhlien yleisöä vähentää jatkossa yritysten tiukentuva talous.

Kuhmon kamarimusiikkijuhla keskellä erämaata odottaa 45 000 kävijää, Kaustisen kansanmusiikkijuhla 115 000 käyntiä. Ennakkomyynnin perusteella uudet yleisöennätykset toteutuvat ja Kaustinen ohittaa jopa Tangomarkkinat.

- Selvästi näkyy, että pienet taidemusiikin festivaalit ovat kasvattamassa yleisömääriään, prosentuaalisesti aika kovastikin, mutta tietysti ne absoluuttiset luvut ovat aika pieniä, Tuomo Tirkkonen, Finland Festivalsin toiminnanjohtaja kertoo.

- Esimerkiksi sellaiset festivaalit kuin Kotkan meripäivät ja Tampereen Teatterikesä ovat kovassakin nousussa ja menestyvät tänä vuonna hyvin. Toisaalta näyttää siltä, että kansanmusiikkifestivaaleilla saattaisi olla jonkinlainen uusi tuleminen, Tirkkonen jatkaa.

Ohjelmavalintansa kohdalleen tehneet rockfestarit ovat nekin rikkoneet ennätyksiä. Kotimaan suosiota selittää ehkä paremmin laskukautemme kuin kevään pelottavat SARS tai Irak-uutiset.
- Jossakin vaiheessa ajateltiin, että tänne tulisi paljon saksalaisia turisteja, kun Suomi on niin turvallinen maa. Sitä ei vielä osaa sanoa, onko se toiminut niin, Tirkkonen sanoo.

Majoitus koituu kasvun esteeksi

Jossakin vaiheessa järjestävän paikkakunnan resurssit eivät enää kestä yleisön kasvua. esimerkiksi Porin Jazz saisi paljon yleisöä ulkomailta, mutta hotellit eivät enää riitä, kun yleisöä on jo yli 100 000. Savonlinnan Oopperajuhlat ratkoo majoitusongelmaa 21:llä tilauslennolla.

- Suurten festivaalien suhteen on varmasti sellainen tilanne, että osa on yleisömääriensä katossa. Sehän johtuu osin pullonkauloista - kuten majoitustilojen puutteista - että 100 000 kävijän festivaalit eivät voi loputtomasti kasvaa, Tirkkonen kertoo.

Kova tarjonta hajauttaa yleisöä. Rolling Stonesin konsertti on yrityksille helpompi ja halvempi tapa harrastaa suhdetoimintaa kuin Superjamit Porissa.

- Kun taloudellinen tilanne on näin heikko, niin kyllä ensi vuodesta povataan paljon vaikeampaa. Talous vaikuttaa sekä yritysten halukkuuteen sponsorointi- ja yritysyhteistyöhön että myös kuntiin, Tirkkonen ennustaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 16.07.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.