Mainos

Kesäduunari saa apua koko kesäksi - palkka mietityttää

Kymmenet tuhannet kesätyöntekijät ovat jälleen ilmaantuneet työpaikoille ympäri Suomen. Monelle kesätyö on ensikosketus työelämään ja työelämätiedoissa on usein aukkoja.

Nuorille puhelinneuvontaa antava Joonas Tutti kertoo, että alkukesästä Kesäduunari-infoon on tullut reilu parisataa puhelua. Info on kaikkien palkansaajakeskusjärjestöjen yhteinen, niin duunareiden, toimihenkilöiden kuin akateemikkojenkin.

– Opiskelijat ovat yhtä tietämättömiä työelämän pelisäännöistä, se ei riipu koulutustasosta, Tutti huomauttaa.

Suurimmat ongelmat pienillä työpaikoilla

Kyselyjä on tullut perinteisesti palkasta ja työajoista sekä esimerkiksi työsopimuksen muodosta ja koeajasta. Törkeitä rikkomuksia ei vielä ole tullut esiin.

Kysyjinä on ollut niin ensimmäistä työkesää viettäviä nuoria kuin kokeneempiakin kesätyöntekijöitä. Kyselyjä on tullut myös nuorten vanhemmilta ja muilta sukulaisilta.

– Osalla nuorista kynnys ottaa yhteyttä on korkea, Tutti kertoo.

Nuorten oikeudet työelämässä nousivat keskusteluun, kun Ylen A-studio kritisoi viime viikolla Linnanmäen työntekijöiden oloja.

Tutti kertoo, että nuoret kohtaavat työehtoihin liittyviä ongelmia usein pienillä työpaikoilla. Pienet yritykset eivät välttämättä ole järjestäytyneitä, ja niiltä voi puuttua ajantasaista tietoa.

Suuret työnantajat, kuten ketjut, kohtelevat kesätyöntekijöitään keskimäärin hyvin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.