Kesädrinkkejä ei kannata siemailla auringossa – syy yllättää!

Aurinko ja herkulliset drinkit kuuluvat kesään, mutta yhdistelmässä piilee ikävä ongelma.

Uhkaava krapula ei ole ainoa syy, miksei mojitoja ja margaritoja kannata juoda paahtavan auringon alla. Jos drinkkeihin käytettyjen hedelmien mehua pirskahtaa ihollesi, saattaa ihosi pian kärsiä ikävästä ihottumasta.

Joidenkin hedelmien tai kasvien sisältämät kemikaalit ja UV-säteily yhdessä saattaavat aiheuttaa ikävännäköisen ihottuman. Fytofotodermatiitiksi kutsuttu ihottuma on siis mahdollinen, jos altistut auringolle sen jälkeen, kun ihollesi on joutunut esimerkiksi limetin tai sitruunan mehua.

Jos hedelmien mehua joutuu ihollesi, kannattaa roiskeet pestä pois vedellä ja saippualla. Jos mehu jää iholle ja altistut auringolle, saattaa iholla näkyä punoitusta ja ärsytystä päivä tai kaksi altistumisen jälkeen. Reaktioon voi liittyä myös rakkuloita. Näkyvin tulos on kuitenkin hyperpigmentaatio tai tummat läiskät iholle. Ne ilmestyvät viikko auringolle altistumisen jälkeen ja voivat pysyä iholla useita kuukausia.

Jos reaktio on niin vakava, että iholle muodostuu rakkuloita, hydrokortisonivoiteesta on apua. Hyperpigmentaatio haalenee itsekseen, mutta siihen voi mennä aikaa.

Estääksesi ongelmia ole varovainen käsitellessäsi hedelmiä, kasveja tai yrttejä ulkosalla. Fytofotodermatiittia aiheuttavia kemikaaleja löytyy limetin ja sitruunan lisäksi selleristä, persiljasta, palsternakasta, tillistä ja lukuisista muista hedelmistä ja kasveista. Älä siis sekoittele drinkkejä auringossa ja pese kädet käsittelyn jälkeen. Ole varovainen puristaessasi juomiisi hedelmänmehua tai jos siemailet limetillä koristeltua juomaa grillibileissä – heivaa hedelmänviipale juomasta vaikka kokonaan pois.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja