Kesäasukkaiden merkitys mökkipaikkakunnille valtava – "Hyvistä palveluista saamme kiittää mökkiläisiä"

Mökkipitäjässä kesävieraat ovat tervetulleita, vaikka kiihkeä nettikeskustelu antoi muuta ymmärtää 2:08
Näin asiasta uutisoitiin Kymmenen uutisissa.

Mökkiläiset ja paikalliset asukkaat ovat joutuneet eturistiriitaan joillakin mökkipaikkakunnilla. Toisaalta mökkiläisten kuntaan tuoma raha on hyväksi alueen taloudelle, toisaalta osa kuntalaisista pelkää mökkiläisten tuovan tullessaan myös koronaviruksen.

Suomessa on paljon hyviä ja tunnettuja mökkipaikkakuntia, yksi niistä on Mäntyharju, jonka väkiluku enemmän kuin tuplaantuu kesälomasesongin aikana. Haluttujen mökkipaikkakuntien palvelut kuten kaupat ja ravintolat tuppaavat olemaan runsaampia kuin mitä kunnan väkiluvusta voisi päätellä.

Koronaviruksen aiheuttaman vaaran vuoksi mökkiläisistä on puhuttu ikävästi esimerkiksi Mäntyharjussa, erityisesti sosiaalisessa mediassa. Kunnanjohtaja on pahoillaan.

– Kun tämä kaikki alkoi yhtäkkiä, niin monet pelästyivät, mikä sai monet reagoimaan ikävästi somessa. Olen siitä pahoillani, sanoo Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen.

Rento tunnelma

Mäntyharjun torilla ei ole havaittavissa minkäänlaista ristivetoa. Alkavaan kesään ja kesäasukkaisiin suhtaudutaan asiallisesti.

– Ei kukaan tänne sairaana tule, sanoo torilla asioinut Sari Heiskanen.

– En ole havainnut minkäänlaista paniikkia, toteaa puolestaan Heikki Karjalainen torikahvilassa istuessaan.

Mäntyharjun yrittäjien puheenjohtaja Kukka Vihavainen sanoo, että hyvistä palveluista mäntyharjulaisten on kiittäminen kesäasukkaita.

– Tämä on pieni kunta, mutta kesäisin väkiluku enemmän kuin tuplaantuu ja sen ansiosta on hyvät palvelut ja isot kaupat, sanoo Vihavainen.

Mäntyharjun ikäviä sävyjä saanut nettikeskustelu harmittaa Vihavaista.

– Siellä oli ihan muutamia ihmisiä, jotka kirjoittivat rumasti, sanoo Vihavainen.

Kesä tuli, kesäasukkaat tulossa

Kesäasukkaat ovat jo tulleet Mäntyharjuun. Sen kertoo niin dataliikenteen vilkastuminen kun sähkönkysynnän lisääntyminen.

– Sähköverkkoyhtiön tiedot ja dataliikenne ovat nousseet 30 prosenttia viime kuusta, eli kesäasukkaat ovat alkaneet saapua tänne. Mutta viime vuoden vastaavaa ajankohtaa olemme jäljessä, sanoo Ollikainen. 

Tosin jotkut mökkiläiset ovat pahoittaneet mielensä kertakaikkisesti, ja aikovat ostaa tarvitsemansa muualta kuin Mäntyharjusta.

Lue myös:

    Uusimmat