Kesäaikaan siirtymisestä unihäiriöitä

Tutkimuksen mukaan kesäsaikaan siirtyminen häiritsee vuorokausirytmiä ja aiheuttaa unihäiriöitä ja stressiä.

Ensi sunnuntaina alkava kesäaika lisää valon määrää iltaisin, mikä häiritsee biologisen kellon säätelemää, sisäsyntyistä vuorokausirytmiä.

Vuorokausirytmin häiriintyminen aiheuttaa unihäiriöitä ja stressiä, jotka alentavat työtehoa ja voivat lisätä liikenneonnettomuuksien ja kotitapaturmien määrää. Lisäksi vuorokausirytmin häiriintymisen tiedetään laukaisevan mielenterveyden häiriöitä, joten kesäaikaan siirtymisellä saattaa olla laajoja ja kauaskantoisia vaikutuksia kansanterveyteen.

Kansanterveyslaitoksen tutkimuksessa selvitettiin terveiden koehenkilöiden vuorokausirytmiä viikko ennen kesäaikaan siirtymistä ja viikko sen jälkeen. Tutkimus toteutettiin samoilla koehenkilöillä vuosina 2005 ja 2006.

Vuorokausirytmin häiriytymisen lisäksi kesäaikaan siirtyminen lisäsi koehenkilöiden yöllistä liikeaktiivisuutta merkittävästi. Yöllinen liikeaktiivisuus tekee unesta kevyttä ja katkonaista ja vähentää unen elvyttävyyttä. Huonolaatuinen uni aiheuttaa päiväaikaista väsymyksen tunnetta, joka alentaa mielialaa ja motivaatiota.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että kesäaikaan siirtyminen häiritsee iltavirkkujen vuorokausirytmiä enemmän kuin aamuvirkkujen.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu tutkijaryhmän aikaisemmissa vastaavissa tutkimuksissa.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa BMC Physiology -lehdessä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat