Mainos

Kesäaikaan siirrytään sunnuntaina

Kelloja siirretään tunnilla eteenpäin ensi sunnuntaina eli ensimmäisenä pääsiäispäivänä.

Kello

Sunnuntaina kesäaikaan siirrytään koko Euroopan unionin alueella. Kelloja siirretään silloin tunnilla eteenpäin kello kolmelta aamuyöllä.

Ajan siirron kellonlyömä määräytyy nollameridiaanin ajan mukaan. Kesä- ja normaaliaika ovat pysyviä käytäntöjä koko EU:ssa. Suomessa niitä on noudatettu alkaen vuodesta 1981. Vaihto ajoittuu aina maaliskuun ja lokakuun viimeiseen sunnuntaihin. Kellojen siirtämiseen käyttökelpoinen muistisääntö on, että kelloja siirretään aina lähimmän kesän suuntaan. Keväällä viisareita siirretään kohti tulevaa kesää ja syksyllä kohti mennyttä kesää.

Suomessa virallista aikaa ylläpitää Mittatekniikan keskus Mikes, jonka kansallinen aika- ja taajuuslaboratorio sijaitsee Espoon Otaniemessä.

Kesäaika vaikuttaa raideliikenteeseen

Kesäaikaan siirryttäessä liikkeellä olevista 14:sta kaukoliikenteen yöjunasta vain Helsingistä Rovaniemelle kello 20.56 lähtevä juna saapuu perille aikatauluun merkittyyn aikaan, mutta muilla yöjunilla tulo määräasemalle poikkeaa aikatauluun merkitystä. Poikkeus on yleensä vähemmän kuin tunnin. Turun satamasta lähteville Viking Linen ja Silja Linen laivoille pääsee poikkeusjärjestelyin. Pohjois-Suomessa on jatkoyhteyksiä junilta busseihin.

Lähiliikenteessä kesäaikaan siirtyminen vaikuttaa neljään pääkaupunkiseudulla liikkeessä olevan vuoron aikatauluihin. Kesäaikaan siirtymisen vaikutuksista juniin saa parhaiten tietoa muun muassa asemien lipunmyynnistä ja VR:n puhelinpalvelusta 060041900.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.