Mainos

Kesä lisää lastensuojelun tarvetta

Kesän runsas päihteidenkäyttö on lisännyt monilla paikkakunnilla lastensuojelun tarvetta. Vaikka huostaanotot eivät olekaan merkittävästi lisääntyneet, lomakausi ja terassioluet näkyvät voimakkaasti lastensuojeluviranomaisten arjessa. Tilannetta pahentavat entisestään vanhempien huumeongelmat.

Kesäkausi on vilkasta aikaa lastensuojeluviranomaisille. Esimerkiksi Helsingissä kiireellisiä huostaanottoja tehdään kolmisenkymmentä kuukaudessa - siis yksi joka päivä.

- Vanhempien, lähinnä äitien ryypyn päälle jäämiset eli terassille taikka kavereiden kanssa juomaan menemiset ovat usein sellaisia, että siinä tuppaavat unohtumaan pienet ja vähän isommatkin lapset heitteille, Helsingin kaupungin sosiaalipäivystyksen toimistopäällikkö Olli Salin sanoo.

Helsingin sosiaalipäivistyksessä kesäkiireisiin on jo totuttu. Tampereella toukokuu oli ennätysvilkas. Silloin kirjattiin yli kolmannes koko alkuvuoden kuudestakymmenestä huostaanottotapauksesta.

Kuopiossa, Turussa ja Oulussa kesä on ollut aiempaa työntäyteisempi.

- Kesä on varsin kiireinen. Meillä on Oulun kaupungissa tehty alkuvuodesta 29 kiireellistä huostaanottoa, Oulun kaupungin lastensuojelun palvelupäällikkö Sisko Pirilä-Karlström.

- Lasten tilanteet perheissä ovat kriisiytyneet.

Pahimman tilanteen uskotaan kuitenkin olevan edessä vasta lomakauden loppuessa. Yleinen huolenaihe on myös vanhempien huumeiden käytön lisääntyminen.

- Lapsesta ei huolehdita, lapsi joutuu kokemaan sellaista uhkaa ja väkivaltaa, joka ei ole lapsen kehitykselle suotuisaa, Pirilä-Karlström sanoo

- Meillä on odottavia äitejä ja asunnottomia lapsiperheitä, joissa on vakavaa huumeongelmaa ja mitään palvelujärjestelmää meillä ei ole tällaisiin tilanteisiin valmiina. Se on rakentamatta kokonaan niin Helsingissä kuin koko Suomessakin, Salin toteaa.

Suomessa syntyy vuosittain jo satoja vieroitusoireista kärsiviä lapsia.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 12.07.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.