Mainos

Kesä hiljensi asuntokauppaa

Kesän lomakuukaudet ovat hiljentäneet tavalliseen tapaan asuntokauppaa. Hiljenemisen ovat huomanneet myyjät ja asunnonvälittäjät, mutta pankeissa vilskettä on riittänyt. Muun muassa omakotitalojen rakentajat ovat nostaneet asuntolainoja vilkkaasti ja asuntoluottokanta oli kasvussa ennätyksellisen kevään jälkeen vielä kesäkuussakin.

Alkuvuoden todella huima kasvu asuntokaupassa on rauhoittunut jonkin verran kesällä. Erityispiirre lomakaudella on se, että sunnuntaisin näytöissä käy vähän väkeä, tungos keskittyy arkipäiviin.

- Kevätkuukaudet olivat tavattoman vilkkaita, mutta kesä näyttää tavalliselta asuntokauppakesältä, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Paavo Aunola.

Asuntoluottokannassa on keväältä perintönä huima kasvu. Toukokuussa asutovelkaa nostettiin ennätykselliset yli miljardi euroa, eikä se ole juuri hiljentänyt luottojen kysyntää kesäkuussakaan. Vaikka tarkkoja lukuja ei vielä tiedetä, vipinää lainatiskillä on riittänyt. Oman lisänsä tuovat työpaikkaa vaihtavat opettajat ja omakotirakentajat.

- Tällä hetkellä myös rakennetaan hyvin paljon pääkaupunkiseudulle, tonteista on ollut kova kysyntä ja paljon omakotitaloja on pistetty rakenteille, Aunola sanoo.

Asunnonhaussa ovat myös opiskelijat tai heidän vanhempansa.

- Opiskelija-asunnot on yksi tyypillinen kesällä ajankohtaistuva asia. Kun opiskelupaikka varmistuu niin sitten ruvetaan myöskin miettimään sitä että missä asutaan, kertoo Sammon asuntorahoitusjohtaja Marja Pajulahti.
Kisa asuntolaina-asiakkaista on painanut joillakin paikkakunnilla marginaaleja todella alas, alle yhteen prosenttiin.

- Jos valtakunnallisesti katsotaan niin ollaan siinä yhden prosentin marginaalin tuntumassa puolin ja toisin.
Alle yhden prosentin marginaalin on mahdollisuus asiakaskohtaisesti päästä, Pajulahti sanoo.

Elokuun puolivälissä selviää, miten kilpailu ja alhaiset marginaalit näkyvät pankkien osavuosituloksissa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 23.07.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.