Kertausharjoitus jää väliin yhä useammalta

Lähes joka neljäs kertausharjoitukseen kutsuttu reserviläinen jätti kertauksen väliin viime vuonna.

Harjoituksiin käsketyistä noin 34 000 reserviläisestä 22,4 prosenttia sai vapautuksen. Luvussa ovat mukana myös harjoitukseen saapumatta jääneet.

- Olemme huolissamme korkeista vapautusluvuista. Määrä on viisi prosenttiyksikköä suurempi kuin aiemmin 2000-luvulla, kertoo majuri Antti-Jussi Väinölä Pääesikunnan henkilöstöosastolta.

Harjoituksista vapautettujen määrän kasvusta huolimatta Puolustusvoimat pääsi tavoitteeseensa reserviläisten kouluttamisessa. Noin 26 000 reserviläistä noudatti käskyä, kun vähimmäistavoitteeksi oli asetettu tuhat sotilasta vähemmän.

Työkiireet yleisin syy

Useimmissa lykkäyshakemuksissa perusteena ovat työhön liittyvät syyt. Kertausharjoituskäskyn vastaanotettuaan reserviläinen voi hakea vapautusta myös esimerkiksi sosiaalisten syiden, ulkomailla asumisen tai terveydellisten syiden johdosta.

- Yrityksissä on yleensä aina kiireisin aika juuri kertausharjoituksen aikaan, oli ne sitten mihin aikaan vuodesta tahansa. Näin siitä huolimatta, että kutsut harjoitukseen lähtevät puoli vuotta aiemmin. Tässä asiassa yritykset voisivat hieman skarpata, toivoo majuri Väinölä.

Taantuman tuulten tuiverrus työpaikoilla voi näkyä reserviläisten halukkuudessa lähteä kertaamaan oppejaan. Vielä ei johtopäätöksiä voi kuitenkaan vetää. Pääesikunnassa toivotaan reserviläisten noudattavan käskyä saapua kertaamaan sotilasoppejaan.

-Sotilaallisen puolustuksen selkäranka on asevelvollisuusjärjestelmä. Sen vuoksi on tärkeää, että joukot kyetään kouluttamaan joukkokokoonpanoissa. Tämän edellytyksenä on, että kaikki käsketyt reserviläiset tulevat harjoitukseen, muistuttaa majuri Väinölä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat