Mainos

Kertakäyttöpullojen kierrätys alkaa

Suomeen luodaan kertakäyttöisten muovipullojen kierrätysjärjestelmä. Toteutuessaan järjestelmä tuo vuosittain kierrätyksen piiriin jopa 20 miljoonaa muovipulloa, jotka ovat nykyisin kaatopaikkatavaraa.

MTV3:n saamien tietojen mukaan hallitus antaa ensi kuussa eduskunnalle esityksen kierrätyskelpoisiin materiaaleihin pakattavien juomien haittaveron puolittamisesta. Vero on nyt 16 senttiä litralta ja ensi vuoden alusta sen on määrä laskea 8,5 senttiin.

Hallituksen lopullinen tavoite on luopua haittaverosta kokonaan, mutta nollaveroon päästään MTV3:n tietojen mukaan vasta kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen.

Nykyään uusiokäyttökelpoista muovia menee pulloina kaatopaikalle noin 600 tonnia vuodessa. Uudessa järjestelmässä pulloista tehdään rouhetta, joka hyödynnetään uusien pullojen raaka-aineena.

Kertakäyttöpulloja tarvitaan esimerkiksi lähdevettä pakattaessa, sillä lähdevettä ei voi tuotteen herkkyyden takia pakata pestyihin pulloihin ilman lisäaineita, jotka taas romuttaisivat koko tuotteen idean.

Pienpanimot ja lähdeveden pakkaajat ovat jo vuosia vaatineet käyttämiensä muovisten kertakäyttöpullojen kierrätysjärjestelmän rakentamista. Suurten panimoiden panttipullosysteemi on useimpien pienten juomanpakkaajien ulottumattomissa sen kalleuden takia.

Hallituksen esitystä eduskunnalle viilataan parhaillaan valtionvarainministeriössä.

Juomapuolella ihmetellään tämänkin päätöksen jälkeen, miksi juomapakkausten haitat ovat laajasti esillä, mutta muuta ruokaa saa pakata vapaasti ilman haittaveron rasitteita elinkeinolle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.