Mainos

Kerryn voittoputki jatkuu

Senaattori John Kerry jatkoi voittokulkuaan eilen pidetyissä esivaaleissa. Kerry voitti seitsemästä samanaikaisesti äänestäneestä osavaltioista viidessä.

Senaattori John Kerry on vahvasti matkalla Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Kerry voitti eilen esivaalit seitsemästä samanaikaisesti äänestäneestä osavaltioista viidessä.
Ykköstilat väekkäimmissä Missourissa, Arizonassa, New Mexicossa, Delawaressa ja Pohjois-Dakotassa olivat selviä. Senaattori John Edwards vei synnyinosavaltionsa Etelä-Carolinan odotettuakin suuremmalla erolla Kerryyn. Edwards keräsi 46 prosenttia äänistä, Kerry 30 prosenttia.

Clark mukaan taisteluun

Kenraali Wesley Clark näytti ottavan hyvin niukan voiton Oklahomassa. Kun 99 prosenttia äänistä oli laskettu, hän oli alle 500 ääntä Edwardsia edellä. Lisäksi hän oli toisena Arizonassa ja New Mexicossa, joten entisen NATO-komentajan hapuillen alkanut esivaalitaistelu sai tuulta siipiensä alle. Myös Edwards vahvisti jatkoasemiaan tiistain vaaleissa.

Pakkovoiton edessä on nyt Vermontin entinen kuvernööri Howard Dean, joka säästösyistä osallistui näihin vaaleihin matalalla profiililla. Dean seurasi tulosten laskentaa Washingtonin osavaltiossa, missä hän kampanjoi jo ensi viikonlopun esivaalia varten.

-Haluatteko perustavaa laatua olevan muutoksen vai demokraatin, joka äänestää kuin republikaanit, Dean kyseli tulevilta äänestäjiltään. Dean uhosi nousevansa jatkossa. Hän muistutti, että tähän mennessä vasta 10 prosenttia kaikista Yhdysvaltain demokraattien valitsijamiehistä on tiedossa.

Koko puolueen ehdokas

Kerryn voitto viidessä osavaltiossa tekee hänestä tässä vaiheessa päähaastajan George W. Bushille.

-Taistelemme kaikkialla maassa ja marraskuussa lyömme Bushin, Kerry huudatti yleisöään. Hän toisti vaaliteemaansa Bushin veronleikkausten perumisesta. Ne hyödyttävät tällä hetkellä eniten rikkainta kansanosaa. Kerry lupaa lopettaa hankkeen alkuunsa ja pistää rahat terveydenhoitoon ja koulutukseen.

-Leikkaamme pois köyhyyden miljoonilta amerikkalaisilta, emme veroja miljonääreiltä, Kerry maalaili. Vietnamin sodassa ansioitunut veteraani sanoi odottavansa väittelyä Bushin kanssa Yhdysvaltain turvallisuudesta ja maanpuolustuksesta.

-Isänmaallisuus on sitä, ettei unohda niitä, jotka ovat olleet univormussa. Presidentti ei edes maininnut veteraaneja puheessaan kansakunnalle, Kerry ihmetteli. Etukäteen kysymyksiä herätti se, kuinka etelän äänestäjät ottavat hänet vastaan. Massachusettsista tulevalla Kerrylla ei ollut juurikaan aiempaa kokemusta etelän vaaleista. Ovensuukyselyjen mukaan hän sai paljon afro-amerikkalaisten ja latinojen ääniä. Häntä kannattivat yhtä lailla puolueen vanhoilliset kuin liberaalit.

-Kerry on tällä hetkellä ainoa ehdokas, joka vetoaa koko demokraattikuntaan, sanoi CNN-kanavan politiikan asiantuntija Bill Schneider.

Lieberman lopetti

Eilisen jälkeen kisassa on enää kuusi ehdokasta. Delawaressa toiseksi sijoittunut senaattori Joe Lieberman sanoi jättävänsä presidenttikisan kokonaan. Muualla maassa menestystä ei ole tullut.

-Äänestäjien tuomio on selvä. Tämä on vaikea, mutta realistinen päätös, Lieberman sanoi.

Seuraavat esivaalit pidetään ensi lauantaina Michiganissa ja Washingtonissa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 04.02.2004).

(Huomenta Suomi 04.02.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.