Mainos

Kerry voitti esivaalit Michiganissa ja Washingtonissa

Senaattori John Kerry on vahvistanut asemiaan taistelussa demokraattien presidenttiehdokkaasta. Kerry voitti esivaalit Michiganissa ja Washingtonissa.

Demokraattisenaattori John Kerry on voittanut kirkkaasti puolueen esivaalit sekä Washingtonin että Michiganin osavaltioissa. Kerry johtaa myös sunnuntaina Mainessa pidettävän esivaalin ennakkokyselyitä.

Kun Michiganin ja Washingtonin vaalien ääntenlaskenta oli likimain valmis, Kerry oli saamassa Michiganissa 52 prosentin ja Washingtonissa 48 prosentin ääniosuuden. Molemmissa osavaltioissa kakkoseksi oli tulossa entinen kuvernööri Howard Dean. Washingtonissa hän ylsi 30:een ja Michiganissa 17 prosenttiin. Luoteisen Washingtonin osavaltion äänestyksen kolmas eli edustajainhuoneen jäsen Dennis Kucinich jäi Deanista reilusti päätyen noin kahdeksaan prosenttiin.

Pohjoisen Michiganissa oli tiukempaa. Siellä senaattori John Edwards sai 13 prosentin kannatuksen. Kerry esiintyi jo alustavien tulosten selvittyä voitonvarmasti ja valmistautui kohtaamaan istuvan republikaanipresidentin George W. Bushin vaaleissa.

- George Bushin päivät ovat luetut, ja muutos on tulossa Amerikkaan, Kerry julisti.

Hän syytti Bushia äärimmäisyyspolitiikasta Virginian vaalitilaisuutta varten valmistelemassa puheessaan.

- Jatkammeko Bushin hallinnon äärimmäisyystiellä, joka on pohjimmiltaan ristiriidassa historiamme ja toiveidemme kanssa?, hän penäsi.

Kerry on voittanut demokraattien presidentinvaaliehdokkaan valintaan tähtäävän esivaalin yhdeksässä osavaltiossa nyt, kun esivaali on pidetty 11 osavaltiossa. Tiistaina äänestetään Tennesseessä ja Virginiassa.
Demokraattien presidenttiehdokkuuskilvan kannalta ratkaiseva päivämäärä on 2. maaliskuuta, ns. supertiistai, jolloin esivaali järjestetään kymmenessä osavaltiossa. Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään 2. marraskuuta.

Kysely: Kerry voittaisi Bushin


Newsweek -lehden mielipidemittauksen mukaan Kerry voittaisi Bushin, mikäli vaalit pidettäisiin nyt. Tulos olisi Kerrylle voitollinen prosentein 50 - 45.

Bush päihittäisi kuitenkin muut demokraattiehdokkaat: senaattori John Edwardsin (prosentein 49 - 44), Vermontin kuvernöörin Howard Deanin (50 - 44) ja Wesley Clarkin (51 - 43).

Lehti kertoo Bushin suosion laskeneen 48 prosenttiin. Suosio ei ole ollut näin alhainen sitten helmikuun 2001.

Tutkimukseen haastateltiin tuhatta amerikkalaista torstaina ja perjantaina. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.