Kerry niukkaan voittoon Iowassa

Senaattori John Kerry on voittanut Iowassa, Yhdysvalloissa ensimmäiset esivaalit demokraattipuolueen presidenttiehdokkuudesta.

Massachusettsin senaattori Kerry keräsi aamuyöllä Suomen aikaa päättyneessä vaalissa arviolta 38 prosentin äänipotin. Pohjois-Carolinan senaattori John Edwards sai 32 prosenttia äänistä.

Mm. entisen presidentin Bill Clintonin tukema Howard Dean jäi vaalissa kolmanneksi vajaan 20 prosentin äänisaaliilla. Dean aikoo kuitenkin jatkaa presidenttiehdokkuuden tavoittelua tulevissa esivaaleissa. Vaalin suurin häviäjä oli etukäteen Iowassa vahvaksi veikattu veteraanipoliitikko Richard Gephardt, joka sai vain noin 11 prosenttia Iowan demokraattien äänistä. Gephardt vetäytynee tuloksen myötä kilvasta.

Dean: Me tulemme vielä

Vielä viikko sitten ennakkosuosikkina pidetty Howard Dean hyytyi kampanjoinnin loppumetreillä. Vermontin kuvernööri varoi välittämästä pettymyksen merkkejä. Vaalivalvojaisissa nähtiin ensimmäistä kertaa raivokkaasti elehtivä ja huutava Dean.
-Me voitamme Ohiossa, Michiganissa, Arizonassa, Pohjois-Dakotassa... ja otamme haltuumme Valkoisen talon, Dean hehkutti.
-Kukaan vuosi sitten ei olisi uskonut, että pääsisin kolmanneksi Iowassa. New Hampshire, täältä tullaan, Dean viittasi jo ensi viikon vaaliin tukijajoukkonsa hurratessa.

Ensi tiistaina pidettävästä New Hampshiren esivaalista odotetaan nyt jännittävää. Massachusettsilainen Kerry ja vermontilainen Dean ovat lähestulkoon kotiyleisönsä parissa. Iowan yllättäjän, Pohjois-Karoliinan senaattorin John Edwardsin kannatus on nousussa myös siellä. Iowan kokonaan väliin jättänyt kenraali Wesley Clark on keskittänyt voimavarojaan New Hampshireen. Clark on mittausten mukaan aivan Deanin ja Kerryn tuntumassa. Monet asiantuntijat näkevät jo merkkejä siitä, että koko demokraattien esivaalitaistelusta tulee tasainen ja pitkä.

Dean jäi etäiseksi

Deanilla on ehdokkaista eniten rahaa käytössään. Hän on kerännyt jo yli 40 miljoonaa dollaria kekseliäällä internet-kampanjoinnilla. Hänellä on vaikutusvaltaisia tukijoita. Entinen varapresidentti Al Gore on näkyvästi ollut mukana Deanin kampanjassa. Iowassa Deanilta meni jotain meni pahasti pieleen. Ratkaiseva virhearvio saattoi olla viime päivien television mainoskampanja, jossa hän roimi Kerrya ja Edwardsia. Dean muistutti mainoksessa, että senaattorit äänestivät Irakin sotatoimien puolesta. Mielipidemittausten valossa Deanin poliittinen hyökkäys oli perusteltu : 75 prosenttia iowalaisista vastusti Irakin sotaretkeä. Iowalaiset eivät kuitenkaan ole tottuneet negatiiviseen mainontaan. Tarkkailijat näkevät muutenkin Deanin esiintymisessä pahoja puutteita muihin verrattuna.
-Hän on ylimielinen ja ylpeä, eikä hänellä edelleenkään ole selvää ohjelmajulistusta, Fox-kanavan poliittinen kommentaattori Michael Reagan arvioi.

Edwardsilla Clintonin avuja


Edwardsin viesti sen sijaan tuntuu menevän koko ajan paremmin perille. -Bush on tuonut kaksi Amerikkaa: on peruskoulut rikkaiden lapsille ja muille. On sosiaaliturva niille, joilla ei ole mitään huolta huomisesta ja sitten muille. On kaksi erilaista talous- ja verojärjestelmää, vaalitulostaan hurjasti tuulettanut Edwards luetteli. -Tästä alkaa kansanliike, joka leviää koko maahan, muutamme Amerikan, Edwards huudatti kannattajiaan. Vielä muutama viikko sitten heikompaan kastiin luokiteltu Edwards on nyt vakavasti otettava presidenttiehdokas. Hän jätti paikkansa ensimmäisen kauden senaattorina voidakseen keskittyä kampanjointiin. Edwards on työläistaustasta noussut lakimies, joka teki omaisuuden vahingonkorvausoikeudenkäynneissä.

Siinä, missä presidentti George W. Bush on jäykkä esiintyjä, joka tarvitsee papereita ja lukulaitteita, Edwards tulee lähelle kuulijaansa ja puhuu suoraan. Entisen presidentin Bill Clintonin tavoin Edwards on henkilö, jota kuulijat haluavat myös koskettaa.
-Hänestä huokuu energiaa. Hän on aito, iowalainen äänestäjä perusteli, miksi kääntyi vaalissa Edwardsin kannalle. Valkoisessa talossa Edwards on otettu tosissaan jo pitkään. Bush on viimeisen vuoden aikana puhunut useaan otteeseen vahingonkorvauskanteilla rikastuneista lakimiehistä, jotka on saatava kuriin. Edwards on Bushin tavoin eteläisestä osavaltioista. Pohjoiskaroliinalaisena hän saattaa muita helpommin saada etelän demokraatteja liikkeelle. Toisaalta myös Clark on etelästä Arkansasista.

Asiantuntijat varoittavatkin vetämästä vielä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Edwards voi myös osoittautua hetkelliseksi ihastukseksi, jonka kiri loppuu lyhyeen.


(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 20.01.2004).

(Huomenta Suomi 20.01.2004)

John Kerryn kaltainen, sotilasasioita tunteva ja sotakokemusta omaava demokraatti olisi istuvan presidentti George Bushin kannalta vaikein vastaehdokas, arvioi toimittaja Pertti Nyberg.

(Huomenta Suomi 20.01.2004)

Lue myös:

    Uusimmat