Mainos

Kerry ja Bush ottivat yhteen Irakista

Demokraattien John Kerryn mukaan Irakissa on tehty jättimäisiä virhearvioita. Kerry onnistui ensimmäisessä televisioväittelyssä George Bushia paremmin, arvioivat amerikkalaiset tv-kommentaattorit.

Demokraattien John Kerry on arvostellut ankarasti George Bushia Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden ensimmäisessä tv-väittelyssä Floridassa. Väittelyn aihepiirinä oli ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Mielipidemittauksissa istuvaa presidenttiä jäljessä oleva Kerry tyrmäsi arviolta jopa 60 miljoonan amerikkalaisen tv:n katselijan edessä tavan, jolla Bush lähti Irakin sotaan.

-Presidentti hätäili, diplomatialle olisi ollut vielä aikaa. Seurauksena on se, että 90 prosenttia sodan kuolonuhreista ja kustannuksista lankeaa meille. Jättimäiset virhearviot eivät ole sitä, mitä presidentiltä odotamme, Kerry tykitti.

Kerryn mukaan Bush teki virheen siirtäessään terrorismin vastaisen sodan painopisteen Osama Bin LadenistaSaddam Husseiniin.

- Saddam ei hyökännyt meitä vastaan, Bin Laden hyökkäsi.

Puolustuskannalle joutunut Bush syytti Kerrya ristiriitaisista viesteistä. - Tiedän, kuinka maailma toimii, ja Yhdysvalloilta odotetaan selkeää johtajuutta. Vastapuoleni on johdonmukainen vain siinä, miten muuttaa mieltään, Bush selitti.

- Jatkamme kansainvälisten liittoumien muodostamista ja harrastamme diplomatiaa, hän lupasi. - Mutta kansalliseen turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä en anna päätösvaltaa ulkomaalaisille johtajille.

Kerryä pidettiin väittelyn voittajana

Amerikkalaisten televisiokommentaattorien mukaan demokraattien presidenttiehdokas John Kerry onnistui televisioväittelyssä paremmin kuin istuva presidentti George W. Bush. Useiden kommentaattorien mukaan Bush osoitti ärtymyksensä liian selvästi Kerryn puhuessa.

Vaikka televisioyhtiöitä oli kielletty käyttämästä ristikuvia, monet yhtiöt näyttivät ehdokkaita yhtäaikaa jaetulla ruudulla, jolloin presidentin ärtymys näkyi. Konservatiivisen Weekly Standard -lehden päätoimittaja Bill Kristol sanoi, ettei presidentti selittänyt Irakin sodan syitä niin selvästi kuin olisi pitänyt.

- Luulin, että Bush olisi painottanut enemmän syyskuun 11. päivän terrori-iskua. Kerry oli päättäväisempi ja syvällisempi. Kerryn kannattajat saivat varmasti vahvistusta, Kristol päätteli.

CNN-Gallupin heti väittelyn jälkeen tekemä mielipidemittaus osoitti, että 53 prosenttia haastatelluista uskoi Kerryn voittaneen väittelyn, kun taas 37 prosenttia piti Bushia parempana. CNN:n uutiskanavan uutisankkurin Aaron Brownin mukaan Kerry voitti väittelyn "mutta ei ehkä niin selvästi, että se riittäisi kallistamaan vaakaa".

- Meidän mielestämme tässä ei annettu tyrmäysiskua, Brown kiteytti.

Suomalaiset näkisivät USA:n johdossa mieluiten Kerryn

Helsingin sanomien Suomen Gallupilla teettämän kyselyn mukaan Kerryä kannattaa 71 prosenttia suomalaisista. Presidentti George Bush saa kyselyssä vain 13 prosentin kannatuksen.

Bushin ulkopolitiikkaan Suomessa suhtaudutaan hyvin kielteisesti. Selvä enemmistö eli 64 prosenttia kansalaisista on muuttanut käsityksensä Yhdysvalloista kielteisemmäksi juuri Bushin ulkopolitiikan takia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.