Kerrostaloasukas: Näin asuminen kallistuu

Heinäkuun alusta voimaan astuva uusi asunto-osakeyhtiölaki muuttaa kerrostalo- ja rivitaloasukkaan elämää huomattavasti.

Osakkaan kustannukset ja vastuut kasvavat uuden asunto-osakeyhtiölain myötä. Osakkaat joutuvat varautumaan lisäkuluihin varsinkin pienissä taloyhtiöissä, joissa pitkän tähtäimen suunnittelu on tähän saakka laiminlyöty.

Osakkaan pitää jatkossa pitää yhtiö ajan tasalla teettämistään remonteista paljon nykyistä tarkemmin.

Pimeä työ vaikeutuu

Osakkaan pitää jatkossa tehdä isännöitsijälle kirjallinen ilmoitus teettämästään remontista. Taloyhtiön johdon vastuulla on tiedottaa muutoksesta ja kertoa, mitä ilmoituksessa pitää lukea. Ainakin remonttisuunnitelma ja remontin tekijöiden tiedot ilmoituksessa pitää lukea.

- Osakkeenomistajan ei pidä itse kaivella tietoa siitä. Taloyhtiön eli hallituksen ja isännöintiyrityksen olisi pitänyt tiedottaa osakasta asiasta, toimitusjohtaja Tero Heikkilä sanoo.

Osakas siis huolehtii, että hänen remonttinsa on suunniteltu hyvin ja tekijät ovat ammattilaisia. Pimeän työn teettäminen muuttuu vaikeammaksi.

- Muutoksella vaikutetaan harmaaseen talouteen sillä tavalla, että mieluummin käytetään hyväksyttyjä urakoitsijoita, jotka ovat rekisteröityneet asianmukaisesti, sanoo päälakimies Anu Kärkkäinen Kiinteistöliitosta.

Yhtiö valvoo, osakas maksaa

Suuri muutos osakkaalle on se, että hän maksaa jatkossa remontin valvonnan itse. Taloyhtiön hallitus sopii isännöitsijän kanssa, kuka remontin valvoo. Valvontakuluihin lasketaan paitsi itse valvontakäynnit, myös remontti-ilmoituksen käsittely yhtiössä. Jos hallitus joutuu pitämään kokouksen vain käsitelläkseen yhden osakkaan remonttia, joutuu osakas maksamaan myös hallituksen kokouspalkkiot.

- Kustannuksia osakkaalle tulee. Pitää muistaa, että jatkossa se luo aika paljon turvaa osakkeenomistajalle, että hänen remonttinsa päälle katsotaan, Heikkilä sanoo.

Osakkaan maksamat valvontakulut noussevat useisiin satoihin euroihin, riippuen toki remontin suuruudesta ja valvonnan tarpeesta.

Kaikki asunto-osakkeessa tehdyt remontit pitää vastaisuudessa kirjata isännöitsijäntodistukseen. Asunto-osakkeen ostajat saavat siis tarkat tiedot paitsi koko taloyhtiössä, myös yksittäisessä osakkeessa tehdyistä remonteista.

5-vuotissuunnitelma pakko tehdä

Uusi asunto-osakeyhtiölaki lisää myös hallituksen työtaakkaa. Yhtiöstä riippuen remontti-ilmoitukset käsittelee joko isännöitsijä tai hallitus. Suurissa yhtiöissä ilmoitusten käsittely itsessään vie paljon aikaa.

Hallituksen pitää myös säntillisesti suunnitella tulevia korjauksia. Hallituksen on esitettävä yhtiökokouksessa vuosittain kirjallinen arvio siitä, mitä kunnostuksia talossa on lähivuosina tehtävä. Uusi laki velvoittaa kartoittamaan yhtiön kunnostustarpeen, mutta ei kerro, miten.

- Hallitus laatii selvityksen kunnossapitotarpeesta. Se on hallituksen näkemys viidelle vuodelle eteenpäin siitä, mitä korjauksia tästä eteenpäin on tulossa. Yhtiön täytyy katsoa, onko hallituksella tai isännöitsijällä riittävästi tietoa arvioida rakenteet ja korjaustarpeet. Jollei omaa osaamista ole, joudutaan käyttämään asiantuntijaa, Kiinteistöliiton Kärkkäinen sanoo.

Moni taloyhtiö päätyykin tilaamaan useiden tuhansien eurojen arvoisia kuntoarvioita, mikä on pienissä taloyhtiöissä iso kustannus.

- Käytännössä kuntoarvioita tehdään tulevina vuosina valtaosaan suomalaisista asunto-osakeyhtiöistä. Vaikka arvio maksaa, säästö tulee siinä miljoonaomaisuudessa, joka siinä yhtiössä on kiinni, Heikkilä sanoo.

Suunnittelusta tulee pakko

Uusi laki siis painottaa suunnittelun merkitystä yhtiössä.

- Meillä on edelleen Suomessa taloyhtiöitä, jotka jättävät kaikki korjaukset tekemättä ja tekevät kaiken yhdellä kertaa. Sitten hinta on tuhat euroa per asuinneliömetri, Kärkkäinen sanoo.

- Lailla pakotetaan yhtiöitä nyt pitkäjänteisyyteen. Kyllä tässä kaiken aikaa osakeenomistajaa on ajateltu, kun tätä lakia on tehty. Jatkossa ei joudutakaan enää vain sammuttamaan yhtiössä niitä tulipaloja, mikä on valitettavasti ollut aika yleistä, Isännöintiliiton Heikkilä sanoo.

Noin puolet suomalaisista asuu asunto-osakeyhtiössä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat