"Kerran viikossa tai kuussa lääkärissä käyvälle palvelulla on väliä"

Asiantuntija: Useasti lääkärissä käyvälle palvelulla on väliä 2:01

Sote-valinnanvapauslakiin on tulossa pykälä, joka sitoo ihmisen vuoden ajaksi valitsemaansa sote-keskukseen.

Tutkijatohtori Liina-Kaisa Tynkkynen Tampereen yliopistosta sanoo Kymmenen Uutisten haastattelussa, että ajatuksena sote-keskusten sitoutumispakon takana on palveluiden tuottajan näkökulma.

– Tuottajat pystyisivät paremmin suunnittelemaan palveluita ja varautumaan asioihin. Toinen argumentti on ollut se, että sillä voitaisiin tukea pidempiä hoitosuhteita.

Tynkkynen sanoo, että valintapakko saattaisi vaikuttaa hyvinkin palvelun laatuun. Jos tuottaja tietää, että ihminen ei voi vaihtaa sote-keskusta vuoteen, valittaminenkaan ei ole riittävän vahva signaali muutosten aikaansaamiselle.

Vaikuttaa sillä tavalla, että ei anna tuottajille nopeaa signaalia tekemisestä tai muutoksesta. Ei ole vahva

– Tässä on käytetty paljon aikaa väittelyyn. Ei ole muistettu ajatella käytännön toteutusta.

Valinnanvapaudessa tavoitellaan asetelmaa, jossa julkiset ja yksityiset tuottajat kilpailevat keskenään ja tämän tuloksena hoidon laatu paranee.

Esimerkiksi Ruotsissa potilas on voinut vaihtaa hoitopaikkaansa aina halutessaan.

Tynkkysen mukaan Ruotsissa ei ole tullut isoja ongelmia, vaikka ei sitoutumispakkoa ole. Vaikka vaihtaminen on mahdollista, sitä tehdään suhteellisen vähän.

– En usko, että vaihtaminen yleistyisi Suomessakaan.

– Ihminen, joka käyttää terveyskeskuksen palveluita kerran vuodessa, ei välttämättä välitä niin paljon palvelun laadusta.  Mutta, jos joutuu käyttämään palveluja kerran viikossa, tai kerran kuussa, sitten sillä alkaa olla jo iso merkitys.

Lue myös:

    Uusimmat