Mainos

Kerjääminen on muuttunut entistä aggressiivisemmaksi

Kerjääminen on muuttunut entistä aggressiivisemmaksi, sanoo romanityöryhmän puheenjohtaja Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta.

– Myydään erittäin hanakasti rihkamaa ja Isoa Numeroa tai tarjotaan kerjäyskuppia, Räihä kertoo.

Taskuvarkaudet ja muut omaisuusrikokset ovat kerjäämiseen liittyvä lieveilmiö. Esimerkiksi kaupittelutilanteiden yhteydessä on varastettu koruja ostajan kaulasta tai käsistä. Räihän mukaan omaisuusrikoksien määrä ei kuitenkaan ole kasvanut.

Räihän mukaan Helsingin kaupungin on vaikea tehdä muuta kuin puuttua lieveilmiöihin.

– Tarvittaisiin EU-tason toimenpiteitä ja ongelmien korjaamista lähtömaissa, hän sanoo.

Räihä arvioi, että pääkaupunkiseudulla kerjäläisiä on 300-500. Määrää on aikaisempaa vaikeampi arvioida, koska he ovat siirtyneet Helsingistä lähikuntiin ja majoittuvat esimerkiksi moottoriteiden levähdyspaikoilla.

Kerjäläiset ovat pääasiassa romanialaisia ja bulgarialaisia. Räihän mukaan monet heistä ovat tulleet Suomeen jo useampana vuonna.

Aiemmin romaneilla oli Helsingin Kalasatamassa pysyvä leiri, joka kuitenkin purettiin pari vuotta sitten. Räihän mukaan kerjäläisillä ei ole ollut sen jälkeen pysyviä asutuksia, vaan he majoittuvat väliaikaisissa leireissä tai autoissa.

Kokoomus kieltäisi kerjäämisen

Aamulehti uutisoi tänään, että Kokoomus haluaisi kieltää kerjäämisen lailla. Kerjäämisen kielto oli puolueen tavoitteena jo viime hallitusneuvotteluissa.

Lehden tietojen mukaan sisäministeriössäkin mietitään keinoja puuttua kerjäämiseen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Arto Satonen ottaisi kerjäämiskieltoon mallia Tanskasta. Siellä kerjäämisestä voi seurata ulkomaalaiselle viiden vuoden porttikielto maahan.

– Tilanne on pahentunut, kun kerjäläiset leviävät pääkaupunkiseudulta erilaisiin kesätapahtumiin maakuntiin. Tästä tulee pysyvä järjestelmä, jos sille ei mitään tehdä, Satonen sanoi lehdelle.

Satonen ei usko, että kerjäämiskielto toteutuisi nykyhallituksen aikana. Viime vaalikaudella osa kansanedustajista katsoi, että kerjäyskielto syrjii yhtä ihmisryhmää ja on vastoin perustuslakia.

(MTV3 - STT)

STT:n oikaisu: Jutusta saattaa saada sen käsityksen, että kaduilla myytävän Iso Numero -kulttuurilehden myynnin yhteydessä myyjät olisivat varastaneet ostajilta omaisuutta. Helsingin poliisista kerrotaan, että Ison Numeron myynnin verukkeella varkauksia ei kuitenkaan ole tehty lukuun ottamatta yksittäistapausta viime keväänä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.