Mainos

Keräilijöiden yksiö

Annin ja Pasin koti on vanhassa kerrostalossa Helsingissä. 28-neliöinen koti on monella tavalla suuri.

Tämän yksiön keittiössä kokkailee Pasi, korkean tason ravintolakokki, korkeatasoista ruokaa, joten tilasta laatu ei ainakaan ole kiinni. Liesi voisi kuulemma olla toisenlainen mutta induktio ei käy, sillä kirpputoreilta hankitut ja mummilta perityt Wärtsilän vanhat valurautapannut ovat loistavia astioita, joista ei luovuta. Hyvän keittiön ominaisuuksiin kuuluu, ettei askeleita kulu, vaan kaikki on käden ulottuvilla.

Kodin valtiattaren Annin keräilyharrastus pääsee oikeuksiinsa keittiössä kauniiden purkkien muodossa. Vanhoissa peltipurkeissa säilyvät eri teelaadut ja lasipurkeissa ryynit ja pastat. Pulloissa on siroteltavia mausteita mm. Pasin itse tekemää vaniljasokeria.

Vanhan talon huonekorkeus on yli kolme metriä ja siksipä makuuhuoneeksi on tehty parvi keittiön yläpuolelle. Sinne kiivetään tikkaita pitkin ja kuinka kodikas pikku parvi onkaan. Kiurujen yö -tapetti luo sinisen tunnelman ja ikkunastakin pääsee kurkistamaan ulos.

Yrttejä ikkunalaudalla

Ikkunanlauta on huolellisesti hyödynnetty. Siinä kasvaa mausteyrttejä ja koristekasvi. Ikkunan välissä kukoistavat vanhat taskulamput, joita Anni kerää.

Kirpputorilta on löytynyt viehättävä vanha Ruotsin prinsessojen keittokirja, joka piti ostaa koska se on niin suloinen. Sieltä muuten löytyy se aito prinsessakakun ohje.

Kirjat ovat muutenkin yksi keräilyn kohteista. Mutta eivät keittokirjat, vaan romaanit ja nimenomaan klassikot. Anni kertoo ensin ostavansa alennusmyynneistä niitä pokkareina ja sitten pikkuhiljaa vaihtavansa niitä vanhempiin painoksiin.

Tyynyjä pursuavalla sohvalla onkin mukava lukea vaikka sillä aikaa kun Pasi tekee illallista. Sohvan yläpuolella oleva vanha kirjasinkasti on täynnä tavaroita, jotka ovat olleet Annilla aina. Hän ei muista aikaa jolloin niitä ei olisi ollut. Osa pienistä aarteista on äidin vanhoja – ja niin vanhoja ettei äiti muista aikaa jolloin niitä ei olisi ollut. Tässä on sitten syy tämän asunnon ostoon: Kakluuni. Sen löytyminen pikkuisesta 28 neliön yksiöstä sinetöi ostopäätöksen kertaheitolla.

Hulvaton valaisin

Ruokapöydän pitää tietysti olla kunnollinen. kun kokin kodissa ollaan. Pöytä Askon tekemä ja sen on suunnitellut Olli Borg. Ilmari Tapiovaaran suunnittelemat Fanetti -tuolit ovat löytyneet, vitosen kappale, yksitellen kirpputoreilta.

Pöydän ylle tulee valoa Yrjö Kukkapuron Haimille suunnittelemasta valaisimesta, joka on otettu turvaan juuri ennen roskalavalle päätymistä. Taululistoille on kerätty vanhoja valokuvia kummankin sukulaisista.

– Se vahvistaa tunnetta siitä kuka on ja mistä tulee. Kannatta kuunnella vanhempien ihmisten tarinoita niin huomaa, että lopulta vaikeudet ja elämä on aika samanlaista kuin ennekin. Siitä saa perspektiiviä elämään, Anni sanoo.

Astiat ovat hyvässä järjestyksessä kauniiden lasiovien takana. Paitsi ne, jotka on ripustettu lamppuun! Hulvattomassa valaisimessa on mummin vanhempien kuluneet kihlalusikat, joita ei enää voi käyttää. Niille löytyi uusi käyttö, kun ne yhdistettiin joulukranssin vanteeseen kynttilälyhtyyn, helminauhoihin ja jouluvaloihin! Tässä esineessä on kaikki kohdallaan.

Tässä pienessä kodissa ja sen tavaroissa on enemmän tarinoita kuin neliöitä. Ja se juuri on ihanaa!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.