Mainos

Kepun bisnesmies Sipilä – ja suuri MUTTA

Keskusta on valintansa tehnyt, onnea puheenjohtaja Juha Sipilä!

Puheenjohtajavalintaa voi hyvällä syyllä luonnehtia ennakkoluulottomaksi, rohkeaksi, jopa historialliseksi. Diplomi-insinööri Sipilän, 51, nousu kempeleläisestä it-miljonääristä reilussa vuodessa yhdeksi suomalaisen politiikan huippunimistä on ainutlaatuinen. Herrajumala, mies on ollut kansanedustajana vasta vuoden! Pari kuukautta sitten kukaan ei tiennyt hänestä politiikan ympyröissä hölkkäsen pöläystä.

Jo Matti Vanhasta (kesk.) moitittiin toimitusjohtaja-puheenjohtajaksi, mutta nyt keskustalla on sellainen oikeasti.

Ja nyt nähdään käytännössä, miten bisnesmies pärjää puoluehommissa - vai pärjääkö.

Sitten on se suuri MUTTA. Tai niitä on oikeastaan koko liuta.

Ensimmäinen ja tärkein kysymys kuuluu, saako Sipilä muokattua kuraojatasolle ja oppositioon viime vaaleissa vajonneesta keskustasta vielä poliittisesti varteenotettavan tekijän. Jatkuuko matka kohti auringonlaskua, vai tuleeko käänne parempaan? Se on pakkorako, se homma on hoidettava. Prosentteja pitää liristä kuin miljoonia it-hankkeista.

Uudelle puheenjohtajalle annetaan yleensä sata vuorokautta rauhoitusaikaa. Kunnallisvaaleihin on aikaa reilut neljä kuukautta ja sieltä tulosta jo odotetaan. Perälauta perussuomalaisten suuntaan ei saisi enää vuotaa.

Mutta Sipilän rauhoitusaika mitataan tunneissa.

Ensi viikolla pitää olla jo selvillä, mikä on uuden puheenjohtajan ja uuden keskustan linja EU-tason talousratkaisuihin. Hyökkääkö Sipilä Timo Soinin (ps.) perässä kaikkea liikkuvaa vastaan, vaan onko ote - kuten lupa olisi odottaa - hiukan moniulotteisempi.

Joka tapauksessa Sipilä on kauhun paikka sekä Perussuomalaisille että kokoomukselle.

Soinin noste alkaa olla takanapäin, ja hänen ikifraasinsa muistuttavat poliittista tiskivettä. Jos Sipilä saa kunnallisvaaleissa kepun rivit ojennukseen, edessä saattaa olla puolueen kunnianpalautus.

Kokoomuksessa Sipilään katsotaan karvaasti. Vastaavat, kansainvälisesti menestyneet yritysjohtajat ovat löytäneet yleensä poliittisen kotinsa juuri kokoomuksesta. Sipilän edesottamuksia seurataan erityisesti kokoomuksen yrittäjäsiivessä. Voi olla, että Sipilän valinta kepun johtoon kääntää kokoomusta entistä enemmän oikealle: kohta on yrittäjyys arvossaan.

Eli Sipilän valinta tuo keskustalle myös mahdollisuuksia. Ehkä jopa uuden alun, kuten puoluekokouspaikan kaljabaarissa puntaroitiin.

Rovaniemen puoluekokouksessa Sipilän esiintyminen oli vakuuttavaa. Puoluekokousväki kehui Sipilän maanläheisyyttä ja rauhallisuutta. Jopa Paavo Väyrynen (kesk.) kävi häviönsä jälkeen antamassa tukilupauksensa:

– Lupaan antaa mahdollisuuksien mukaan kaiken sen tuen, mitä pyydät, Väyrynen sanoi tuhansien puoluekokousedustajien edessä.

Nähtäväksi jää. "Mahdollisuuksien mukaan."

Mutta summa summarum. Keskusta on Suomen pienin oppositiopuolue, sillä ei ole eduskunnassa edes varapuhemiehen paikkaa. Puolueen talous on kuralla ja henkinen selkäranka historian pahimman vaalitappion jälkeen murtunut ja ruvella.

Tässä tilanteessa Santeri Alkion Köyhän asialla -linjan perään julistanut maalaisliitto-keskusta huutaa apuun sitten monimiljonäärin, jolta löytyy oma helikopteri ja liikelentokone ja ajokortit kumpaankin vehkeeseen.

Mutta kuten tällä palstalla jo tuli jo maalis-huhtikuun vaihteessa todettua (mikään ei piristä kolumninikkaria niin kuin itsensä siteeraaminen):

Lisäksi diplomi-inisinööri Sipilää eivät ilmeisesti pelota korkeatkaan paikat ja horisonttia riittää kauas.

Sipilällä on nimittäin ansiolentäjän lupakirja. Lisäksi Sipilällä on oma helikopteri. Jos osaa sellaisella pörrätä, taidot saattavat riittää jopa maalaisliiton hulikupterin puikkoihin.

Mutta katsotaan miten mies pärjää, kun poliittista puukkoa tulee selkään, omat kampittavat ja kilpailijapuolueet potkivat polvilumpioille.

Onnea matkaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja