Kepa verotietojen pimittäjille: Jos ei ole salattavaa, miksi ei voi kertoa?

Globaalien kehityskysymysten asiantuntijajärjestö Kepa ry kiittelee peliyhtiö Supercellin perustajien toimintaa verotuskysymyksissä.  Supercellin perustajat maksoivat ennätyksellisen suuret miljoonaverot Suomeen ilman verovälttelyä.

-Sinällään mahtavaa, että he haluavat maksaa verot Suomeen, sillä olisihan heillä ollut resursseja muunkinlaiseen toimintaan verotuksessa, toteaa Kepan kampanjakoordinaattori Katja Hintikainen MTV Uutisille.

Kepalla jäsenjärjestöineen on käynnissä kampanja suuryritysten verovälttelyä vastaan. Hintikainen toteaa, että vuosi sitten aloitetulla "Veroparatiisimatkat" -kampanjalla on haluttu kiinnittää huomiota siihen, että Suomessa on hyvämaineisia monikansallisia yrityksiä, jotka eivät ole kuitenkaan avoimia verotoiminnastaan.

Supercellin Mikko Kodisoja maksoi veroja yli 54,4 miljoonaa euroja, ja peliyhtiön toimitusjohtaja Ilkka Paananen 54,1 miljoonaa euroa.

Helsingin Sanomien mukaan kyseessä ovat Suomen ennätykset yhden vuoden veronmaksussa.

Lisäksi Supercellin työntekijöistä Lassi Leppinen maksoi veroja 12,1 miljoonaa, Niko Derome 12 miljoonaa, Visa Forsten 11,9 miljoonaa, Janne Snellman 4,4 miljoonaa ja Lasse Louhento vajaat 3,2 miljoonaa euroa.

Yhteensä seitsikko toi Suomen verokirstuun siis yli 152 miljoonaa euroa.

Summa on huomattava, sillä Verohallinnon mukaan pääomatuloveroja maksettiin viime vuonna yhteensä 375 miljoonaa euroa. Tämä on yli viidennes (+20,5 %) enemmän kuin vuonna 2012.

Peliyhtiö oli myös kuudenneksi suurin yhteisöveron maksaja Nordean, Fortumin, Bayerin, Nordean ja OP-Pohjola-ryhmän jälkeen. Supercell maksoi yhteisöveroa noin 82 miljoonaa euroa.

Kepa on kampanjansa tiimoilta haastanut kolme suomalaista suuryritystä: Koneen, UPM:n ja Stora Enson. Yrityksiä kehotetaan toimimaan avoimuuden edelläkävijöinä ja kertomaan yritysten veronmaksusta eri maissa.  Hintikaisen mukaan kyseisiin yrityksiin ollaan oltu yhteydessä asian tiimoilta.

-Ei sieltä täystyrmäystä ole tullut, mutta ei tätä ajatusta riemullakaan ole otettu vastaan. Voisi sanoa, että suhtautuminen on ollut melko neutraalia. Lähtökohtamme on ollut se, että jos yrityksellä ei ole veronmaksussa mitään salattavaa, niin miksi tietoja ei voisi julkistaa. Kyllähän yritykset tämänkin kulman ymmärtävät, Hintikainen kertoo.

Hintikaisella on ytimekäs viesti sellaisille yrityksille, jotka välttelevät verojen maksamista Suomessa.

-Yritykset hyötyvät siitä, että Suomesta löytyy koulutettua työvoimaa ja on toimiva infrastruktuuri. On heidän asiansa pitää osaltaan huolta siitä, että järjestelmällä on resurssit toimia.

Hintikainen korostaa, että Kepa haluaa yritysten maksavan veronsa kaikissa toimintamaissa, eikä vain Suomessa.

-Erityisesti kehitysmaille verotulot ovat hyvin merkityksellisiä, jotta maat voivat kehittää omia yhteiskuntiaan. Kehitysmaista pakenee tällä hetkellä yhdeksänkertainen summa rahaa verovälttelyn seurauksena kuin mitä ne saavat kehistyapuna. Ongelma on siis merkittävä globaalisti, ei vain Suomelle.

Lue myös:

    Uusimmat