Mainos

Kepa pitää Johannesburgia pettymyksenä köyhille

Kehitysyhteisyön palvelukeskus Kepa pitää Johannesburgin Kestävän kehityksen huippukokousta köyhyyden poistamisen kannalta pettymyksenä.

Kepan mukaan Johannesburgissa otettiin muutama pieni askel eteenpäin, mutta isoissa kysymyksissä jäätiin kauas tavoitteesta. -Pahin pettymys on se, etteivät rikkaat maat olleet valmiita uusiin käytännön toimiin köyhyyden poistamiseksi. Näyttää siltä, että YK:n vuosituhat -lupaukset on unohdettu jo nyt, alle kaksi vuotta allekirjoittamisen jälkeen, Kepan puheenjohtaja Heidi Hautala arvioi.

YK:n jäsenmaat allekirjoittivat yleisistunnossa 1999 niin sanotun vuosituhatjulistuksen, jossa hallitukset sitoutuivat muun muassa puolittamaan köyhien osuuden väestöstä vuoteen 2015 mennessä.

Johannesburgin viimeiseksi kiistakysymykseksi jäänyt muotoilu naisten lisääntymisterveydestä uhkaa Hautalan mukaan romuttaa naisten itsemääräämisoikeuden. Hän muistuttaa, että YK on vahvistanut naisten itsemääräämisoikeuden jo kahdesti aikaisemmin: Kairon väestökokouksessa 1994 ja Pekingin naisten maailmankonferenssissa 1995.

-Jos Johannesburgissa vesitetään aiempia saavutuksia, on enää turha puhua siitä, että naisten aseman vahvistaminen on avain maailman kehitysongelmien ratkaisemiseen, Hautala sanoo kannanotossaan.

Kepan toiminnanjohtajan Folke Sundmanin mielestä vaatimaton torjuntavoitto saavutettiin kaupan kansainvälisten rakenteiden muuttamisessa. Se, että kansainvälisen kaupan säännöt eivät saaneet yliotetta YK:n ympäristö- ja ihmisoikeussopimuksesta on hänen mukaansa rohkaiseva merkki siitä, että WTO:n ylivalta on järkkymässä. -Toivottavasti tämä aloittaa prosessin, jossa kaupan säännöt alistetaan lopullisesti YK:n ympäristö- ja ihmisoikeussopimuksille.

Vaikka maataloudesta ei Johannesburgissa saavutettu mitään uutta, oli EU:n puheenvuoro Sundmanin mukaan myönteinen merkki asenteiden muuttumisesta, koska EU:lla oli rohkeutta myöntää maatalouden tukijärjestelmän uudistustarpeet.

Epäkohtana on pidetty sitä, että rikkaiden maiden maataloudelle maksamat tuet tuhoavat etelän pienviljelyä.

(MTV3-STT)

18:28

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja