Mainos

Kenraalit tiukensivat otettaan Thaimaassa

Vallan kaapanneen armeijan mukaan maalle valitaan väliaikainen pääministeri parin viikon päästä, mutta parlamenttivaalit pidetään vasta ensi syksynä.

Thaimaan syrjäytetty pääministeri Thaksin Shinawatra on vaatinut Lontoossa uusia vallanpitäjiä järjestämään pikaisesti uudet vaalit. Samalla hän ilmoitti vetäytymisestään ansaitulle tauolle politiikasta.

Thaimaassa vallan kaapanneet sotilaat ovat pidättäneet useita johtavia virkamiehiä ja erottaneet poliisiviranomaisia. Pidätettyjen joukossa on muiden muassa neljä vallasta syöstyn pääministerin läheistä virkamiestä, kertoi sotilasjuntan edustaja myöhään tänään.

Thaimaan tiedustelupäällikkö ja maan varapoliisipäällikkö on puolestaan erotettu viroistaan, ilmoittivat sotilaat televisiossa.

Vallankaappaajat ovat myös tiukentaneet otettaan kieltämällä puolueiden kokoukset ja poliittisen toiminnan. Sotilasjohtajat ilmoittivat lisäksi televisiossa ottaneensa itselleen lainsäädännölliset valtuudet, koska parlamentti on hajotettu.

Poliittisen toiminnan kiellolla pyritään kenraalien mukaan säilyttämään laki ja järjestys maassa. Myös uusien puolueiden muodostaminen on kielletty. Sotilasjohto ei kertonut, miten pitkään rajoitukset ovat voimassa.

Kenraali Sonthi Boonyaratglin ja muut johtajat ovat lisäksi päättäneet rajoittaa viestinten toimintaa. Tiedotusvälineitä kehotetaan lopettamaan kansalaisten mielipiteiden välittäminen.

Armeija otti Thaimaassa vallan myöhään tiistaina verettömässä vallankaappauksessa. Sonthi on luvannut siirtää vallan väliaikaiselle pääministerille kahdessa viikossa, ja vaalit ovat hänen mukaansa luvassa noin vuoden kuluttua kun uusi perustuslaki on saatu hyväksyttyä.

Thaksin patistaa vaaleihin

Lontooseen eilisiltana saapunut syrjäytetty pääministeri Thaksin patisti uusia vallanpitäjiä vaaleihin ja kaikkia puolueita kansalliseen sovintoon. Hän sanoi vetäytyvänsä nyt ansaitulle vapaalle. Jatkossa suunnitteilla on tutkimukseen, kehitykseen ja mahdollisesti hyväntekeväisyyteen liittyvä työ, Thaksinin antamassa lausunnossa sanottiin.

Hetkeä myöhemmin tyttärensä kanssa lontoolaiselle kadulle ilmaantunut hymyilevä Thaksin kertoi olevansa nyt lomalla ja aikovansa ostaa thaimaalaisia elintarvikkeita.

Bangkok oli tänään palaamassa normaaliin arkeen. Kaduilla oli enää muutamia panssarivaunuja, ja koulut, pankit ja julkiset virastot olivat auki oltuaan suljettuina päivän.

Annan: Demokratia palautettava

YK:n pääsihteeri Kofi Annan peräänkuuluttaa demokratian pikaista palauttamista Thaimaahan sotilasvallankaappauksen jäljiltä.

Annan vetosi eilen YK:ssa thaimaalaisiin, jotta nämä saisivat maansa palautettua demokraattisen hallinnon tielle. Hän toivoi myös, että maassa järjestettäisiin vaalit mahdollisimman pian.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.