Mainos

Kenraali: Yhdysvaltain Irak-strategia toimii

Kongressissa on esitelty näkemyksiä Yhdysvaltain toimista Irakissa. Suomalaisasiantuntijan mukaan Yhdysvallat ei vielä pitkään aikaan vetäydy Irakista kokonaan.

Yhdysvallat on kutakuinkin saavuttanut Irak-strategialleen asetetut sotilaalliset tavoitteet, toteaa Irakissa olevien amerikkalaisjoukkojen komentaja kenraali David Petraeus.

Hänen mukaansa amerikkalaisjoukkojen täydentäminen on vähentänyt väkivaltaisuuksia maassa. Hän kertoi kongressissa pitämässään Irak-selonteossa, että Irakissa olevia 168 000 sotilaan vahvuisia joukkoja voitaisiin ryhtyä kotiuttamaan ensi kesään mennessä.

Kotiuttaminen koskisi lukumääräisesti niitä vajaata 29 000 sotilasta, jotka presidentti George Bush päätti aiemmin tänä vuonna lähettää vahvistukseksi Irakiin. Jo joulukuussa Irakista voitaisiin vetää yksi prikaati eli noin 4000 sotilasta. Tämä ei vielä vaarantaisi Irakin turvallisuustilannetta.

Kenraali varoitti kuitenkin, että sotilaiden joukkokotiuttaminen tässä vaiheessa olisi tuhoisaa. Hänen mukaansa suurempaa kotiuttamista varten tarvittavaa päätöstä ei voida tehdä ennen maaliskuuta.

- Ammattimaisen arvioni mukaan olisi ennenaikaista tehdä suuria vetäytymistä koskevia suosituksia tässä vaiheessa, hän sanoi.

Petraeusin ja Yhdysvaltain Irakin-suurlähettilään Ryan Crockerin raporttia on odotettu kuumeisesti. Kongressissa erityisesti demokraatit ovat vaatineet maan johtoa aloittamaan sotilaiden kotiuttamisen nopeasti.

Tukea raportille antoivat tuoreet tiedot Irakista. Pääministeri Nuri al-Malikin mukaan sisällissota on saatu vältettyä ja väkivaltaisuudet ovat vähentyneet rajusti. Hän muistutti kuitenkin, että irakilaiset eivät vielä vähään aikaan kykene ottamaan maan turvallisuutta hoidettavakseen.

Suurlähettiläs Crocker puolestaan todisti kongressille, että poliittinen ja taloudellinen tilanne Irakissa on myös kehittymässä, vaikka vaatiikin yhä aikaa.

- Turvallinen, vakaa, demokraattinen Irak, joka elää rauhassa naapuriensa kanssa, on mielestäni saavutettavissa, Crocker sanoi.

Asiantuntija: Liian lyhyt aika tehdä johtopäätöksiä

Johtaja Juha Pyykönen Strategian laitokselta toteaa, että vielä on vaikea arvioida, onko Irakissa tapahtunut käänne parempaan.

- Täytyy toivoa, että näin on tapahtunut. Petraeusin operaatio lisäjoukoilla on kestänyt kaksi ja puoli kuukautta. Se on mielestäni liian lyhyt aika tehdä pysyviä johtopäätöksiä, kuten hän itsekin sanoo. Hänen esittämänsä luvut ovat kuitenkin varsin myönteisiä, Pyykönen toteaa.

Pyykösen mukaan Yhdysvaltain täydelliseen vetäytymiseen Irakista menee vielä kauan.

- Sitä varten pitää tapahtua paljon ja se vie aikaa, organisoituna kaksi vuotta. En usko, että näin tulee tapahtumaan vuosikausiin. Nyt on kyse lähinnä joukkojen määrän laskemisesta tasolle, joka vallitsi ennen kuin Petraeusin operaatio alkoi.

Sillä, että Yhdysvallat lähtisi enenevässä määrin vetäytymään Irakista, olisi Pyykösen mukaan monia vaikutuksia.

- Iranin mahdollisuudet vaikuttaa Irakin toimintaan ja hallitukseen tietysti paranisivat, sama koskee Syyriaa. Myös terroristien toimintaedellytykset todennäköisesti paranisivat, Pyykönen sanoo.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.