Mainos

Kenraali syytti armeijaa johtamisen puutteesta

Yhdysvaltain asevoimien kenraalimajuri Antonio Taguba luetteli pitkän listan epäkohtia, jotka osaltaan johtivat Abu Ghraibin vankilan pahoinpitelyihin. Johtamisen puute oli laiminlyönneistä vakavin.

Irakilaisvankien nöyryytys ja pahoinpitely heijastivat asiaa tutkineen amerikkalaiskenraalin Antonio Taguban mukaan johtamisen puutetta Yhdysvaltain asevoimissa. Taguba oli tänään senaatin puolustusvaliokunnan kuultavana.

Maavoimien kenraalimajuri Taguba luetteli pitkän litania epäkohtia, kun häntä pyydettiin kertomaan "omalla sotilaan kielellään", mistä väärinkäytökset johtuivat.

- Johtamisen puute prikaatinkomentajasta alaspäin, kurin puuttuminen, ei minkäänlaista koulutusta eikä valvontaa. Valvonnan laiminlyönti oli yleistä, Taguba vastasi.

Tutkijat eivät hänen mukaansa kuitenkaan löytäneet todisteita mistään väärinkäytösten takana olleesta toimintalinjasta tai suorasta käskystä.

- Uskon heidän toimineen omasta tahdostaan ja uskon heidän toimineen yhteistyössä useiden (sotilastiedustelun) kuulustelijoiden kanssa alemmalla tasolla, Taguba kertoi selostaessaan maaliskuussa valmistunutta raporttiaan.

- Emme löytäneet minkäänlaista kirjallista tai muuta käskyä, joka ohjasi heidät tekemään niin kuin he tekivät.

Puolustusministeriön vaatimuksesta Taguban seurassa oli tiedustelusta vastaava apulaispuolustusministeri Stephen Cambone ja useita muita ministeriön virkamiehiä. Ministeriö ei suostunut suunnitelmaan Taguban esiintymisestä yksin. Erään demokraattisenaattorin avustaja sanoi tätä "yritykseksi laimentaa Taguban todistajanlausuntoa".

- Taguba on tunnettu suorapuheisuudestaan. Tämän kuun alussa julkisuuteen tulleessa raportissaan kenraali Taguba kertoi Abu Ghraibin vankilan "järjestelmällisistä ja laittomista väärinkäytöksistä". Vankilassa tapahtui vuoden 2003 lokakuun ja joulukuun välillä lukuisia sadistisia, törkeitä ja mielivaltaisia rikollisia väärinkäytöksiä, raportissa sanotaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.