Kenraali ja ministeri kuultavina vankien kuulusteluista

Irakilaisvankien kuulusteluihin annetut ohjeet saattoivat olla Geneven sotavankisopimuksen vastaisia, myöntävät amerikkalaiskenraali ja Yhdysvaltain apulaispuolustusministeri.

Yhdysvaltain asevoimien varakomentaja kenraali Peter Pace myöntää, että puolustusministeriön ohjeet vankien kuulustelusta Irakissa saattavat olla vastoin Geneven sopimuksia sotavankien kohtelusta.

Kenraali Pace ja Yhdysvaltain apulaispuolustusministeri Paul Wolfowitz olivat eilen senaatin asevoimavaliokunnan kuultavina.

Senaattori Jack Reed kysyi kenraali Pacelta, olisiko rikkomus Geneven sopimusta vastaan, jos jokin maa pitäisi amerikkalaista merijalkaväen sotilasta alastomana ja huppu päässä sellissä ja pakottaisi hänet olemaan 45 minuuttia kyykyssä kädet pään päällä.

- Minun mielestäni se rikkoisi sopimusta, vastasi kenraali Pace.

- Käsittääkseni kenraali Sanchezin ohjeiden mukaan juuri tällaista menettelyä voitiin käyttää Irakissa, sanoi senaattori Reed.

Kenraali Sanchez on Irakissa olevien amerikkalaisjoukkojen komentaja. Myös apulaispuolustusministeri Wolfowitz sanoi kuulostavan siltä, että ohjeet ovat Geneven sotavankisopimuksen vastaisia.

Powell: Huono johto syynä kidutuksiin

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell syyttää huonoa johtoa irakilaisvankien kidutuksista. Hän kuitenkin korosti Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa eilen, ettei vaadi puolustusministeri Donald Rumsfeldin eroa.

- Kyseessä oli johtamisen epäonnistuminen, jota ei olisi koskaan pitänyt tapahtua, Powell sanoi tv-haastattelussa. Hän muistutti, että vastuuseen eivät joudu ainoastaan kidutukseen syyllistyneet sotilaat vaan myös muut, korkea-arvoisemmat vastuulliset.

Keskeisimpiä kysymyksiä ovat hänen mukaansa, "kuka tiesi tapahtumista, kuka loi otolliset olosuhteet, kuka saattoi tietää tapahtumista ja kenen olisi pitänyt tehdä jotain mutta ei tehnyt".

- Tämän aiomme selvittää tutkimuksissamme. Tulette näkemään, että pistämme ihmiset vastuuseen teoistaan ja tekemättä jättämisistään.

Tanskalaiset todistajina

Kaksi tanskalaista sairaanhoitajaa sanoo todistaneensa irakilaisvankien kidutuksia.

Tanskan puolustusministeriön mukaan kaksi tanskalaista sairaanhoitajaa on kertonut saaneensa hoidettavakseen kaksi brittisotilaiden kuulusteluista erittäin huonossa kunnossa sairaalaan tuotua irakilaista.

Toinen irakilaisista kuoli myöhemmin kuulusteluissa saamiinsa vammoihin.

Brittien sotilassairaalassa työskennelleet sairaanhoitajat ilmoittivat asiasta Tanskan armeijan lakiasiantuntijoille. Tanskan puolustusministeriön tietoon asia tuli vasta eilen.

Briteille haaste Haagiin

Britannian hallitus on haastettu Haagin sotarikostuomioistuimeen sotarikoksista syytettynä.

Britannian on haastanut Haagin kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen ranskalainen juristi Jacques Verges, joka korostaa, ettei syyte ole tarkoitettu britannian kansalaisia vaan maan vastuutonta hallitusta vastaan.

Verges olisi halunnut nostaa syytteen myös Yhdysvaltoja vastaan irakilaisvankien kohtelusta, mutta se ei ole mahdollista koska Yhdysvallat ei ole liittynyt sotarikostuomioistuimen sopimuksiin.

Vankeja vapaaksi Abu Ghraibista

Yhdysvallat vapautti aamupäivällä ensimmäisen erän vankeja pahamaineisesta Abu Ghraibin vankilasta Bagdadin länsipuolella.

Prikaatikenraali Mark Kimmitt kertoi aiemmin tällä viikolla, että Abu Ghraibista vapautetaan perjantaina 315 vankia. Ensi viikolla pääsee Abu Ghraibista vapaaksi lisää vankeja.

Abu Ghraib oli pahamaineinen jo presidentti Saddam Husseinin hallitessa Irakia, ja siellä kidutettiin ja teloitettiin satoja poliittisia vankeja.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat