Mainos

Kenneth Kaunda nälkälakossa vankilassa

Sambian entinen presidentti Kenneth Kaunda on aloittanut nälkälakon vankilassa. Kaudan pojan Wezi Kaundan mukaan hänen isänsä haluaa painostaa viranomaisia ilmoittamaan, miksi hänet pidätettiin.

Turvallisuuspoliisit hakivat Kaundan eilen tämän kotoa Lusakasta ja veivät hänet "kuulusteltavaksi". Pidätyksen syytä ei ilmoitettu. Kaunda on uutistoimisto AFP:n mukaan tuotu tänään korkeimman oikeuden eteen mutta mitään syytteitä häntä vastaan ei esitetty. Kuulemista lykättiin maanantaihin. Wezi Kaunda kertoi vieneensä 73-vuotiaalle isälleen ruokaa ja vettä tänä aamuna. Tämä oli kuitenkin kieltäytynyt koskemasta niihin ennen kuin hänen pidättämisensä syy on tiedossa. Wezi Kaunda sanoi pelkäävänsä, että Sambian nykyinen hallitus yrittää vahingoittaa hänen isäänsä. Hän sanoi pitävänsä Sambian presidenttiä Frederick Chilubaa henkilökohtaisesti vastuussa Kaundan hyvinvoinnista vankilassa. Kaundan omaiset aikovat vaatia oikeusteitse entisen presidentin vapauttamista.

Sambian "kansakunnan isäksi" kutsuttu Kenneth Kaunda johti maansa itsenäisyyteen vuonna 1964 ja oli sen jälkeen yksinvaltias presidentti vuoteen 1991, jolloin Chiluba voitti hänet vaaleissa. Sambian perustuslakia on sittemmin muutettu niin, ettei Kaunda voi enää pyrkiä presidentiksi.

Kaunda palasi Sambiaan viikko sitten Zimbabwesta, jossa hän on oleskellut lokakuun loppupuolelta saakka. Hän oli juuri lähtenyt maasta, kun joukko armeijan nuoria upseereita yritti kaapata vallan Sambiassa 28. lokakuuta.

Chiluba määräsi kaappausyrityksen jälkeen Sambiaan poikkeustilan ja antoi pidättää 90 opposition edustajaa. Kaundan oppositiossa oleva yhtynyt kansallinen itsenäisyyspuolue Unip on kiistänyt, että sillä olisi yhteyttä kaappaushankkeeseen.

Wezi Kaunda sanoi tänään, ettei hänen isänsä pidätys vastaa oikeusvaltion käytäntöä. Kyse on hänen mukaan Chiluban halusta nöyryyttää entistä kilpailijaansa. Unipin virkailijat sanoivat tänään, että Kaundan pidätys jarruttaa Chiluban ehdottamia kansalliseen sovintoon tähtääviä neuvotteluja.

Lusakassa tilanne oli rauhallinen tänään, pyhäpäivänä. Mikään ei viitannut siihen, että turvatoimia olisi kiristetty. Aiemmin tänä vuonna Kaunda haavoittui poliisien ampumista luodeista eräässä joukkokokouksessa. Poliisi kiisti kuitenkin, että kyseessä olisi ollut Chiluban määräämä murhayritys.
(MTV3-AFP-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.