Kenneth Greve Kansallisbaletin taiteelliseksi johtajaksi

Tanskalaisella on jo selvä visio Kansallisbaletin tulevaisuudesta. Greve kuitenkin myöntää, ettei tunne vielä juurikaan suomalaista yhteiskuntaa.

Suomen kansallisbaletin taiteelliseksi johtajaksi tänään nimitetty Kenneth Greve, 39, odottaa intoa puhkuen tulevaa pestiään. Hänellä on selkeä näkemys siitä, miten Kansallisbaletin identiteettiä vahvistetaan ja imagoa kiillotetaan. Ohjelmistonkin suhteen on toki jo ideoita kertynyt. Mutta niistä ei sovi vielä julkisesti puhua.

- Olen tavannut baletin henkilöstön, mutta en tiedä heistä vielä tarpeeksi, jotta voisin alkaa tehdä linjauksia. Voisin helposti listata baletit, jotka ovat mielestäni hyviä, mutta ensin minun on tutustuttava tanssijoihin paremmin tietääkseni, mitä he voivat tanssia ja mitä he tanssivat hyvin. Vasta sitten pystyn suunnittelemaan ohjelmistoja.

Greve sanoo lopullisen päämääränsä olevan, että koko oopperatalo puhaltaa yhteen hiileen. Hän ei halua olla nostamassa vain Kansallisbalettia suomalaisten ylpeydeksi, vaan taloa kokonaisuutena.

- Aivan ensimmäiseksi haluan kuitenkin, että Kansallisbaletista tulee niin hyvä ryhmä, että jokainen suomalainen tuntee siitä ylpeyttä.

Greven visio teki hallituksen lisäksi vaikutuksen Kansallisoopperan pääjohtajaan Päivi Kärkkäiseen, joka haastatteli henkilökohtaisesti kaksi finaaliin asti selvinnyttä hakijaa.

- Grevellä on intohimo ja palo työskennellä koko Kansallisoopperan hyväksi. Hän on luvannut antaa panoksensa talon strategiseen suunnitteluun. Hyvä johtaja pystyykin nousemaan oman osastonsa yläpuolelle ja ajattelemaan talon etua. Uskon tiimityöhön myös johtamisessa, Kärkkäinen kehui.

Ainoa asia, joka pääjohtajaa edes hiukan askarrutti tanskalaisen valinnassa, oli johdon yhteinen kieli, joka tästä lähtien on siis englanti.

- Mutta tämähän on erittäin kansainvälinen talo jo ennestään. Ja sehän vain terävöittää ajattelua, kun pitää todella miettiä, mitä sanoo.

Suomalaisuuden opettelu alkaa

Greve aloittaa tehtävässä elokuun alussa, kun baletin nykyisen johtajan Dinna Björnin kausi päättyy. Taiteellisen johtajan sopimus on nelivuotinen, ja siihen sisältyy optio kahden vuoden jatkosta.

- Olen kiitollinen siitä, että Dinna on tehnyt ensimmäisen kauteni ohjelmiston jo lähes valmiiksi. En olisi millään ehtinyt suunnitella sitä tässä ajassa.

Greve myöntää, ettei tunne juurikaan suomalaista yhteiskuntaa. Kielen lisäksi hän aikookin jo siirtymäaikana alkaa opetella sitä, kuinka me suomalaiset oikein olemme täällä.

- Olen hyvin utelias sen suhteen. Pyrin vierailemaan täällä niin usein kuin mahdollista.

Tällä hetkellä Greve työskentelee Tanskan kuninkaallisen baletin ensitanssijana ja balettimestarina.

Suomen kansallisbaletin taiteellisena johtajana hän vastaa baletin sisällöllisestä ja taiteellisesta linjasta Kärkkäisen alaisuudessa. Henkilöstö kannatti Greven valintaa yksimielisesti.

Kansallisoopperan hallituksella on valitsematta enää oopperan taiteellinen johtaja. Sen jälkeen uuden mallin mukainen johtotroikka on valmis. Kärkkäinen toivoo, ettei oopperan taiteellisen johtajan valinnassa menisi enää kauan.

- Ei ole kenenkään etu pitkittää sitä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat