Mainos

Kennelliitto: Koirien terveys ulkonäön edelle

Huonosti käveleviä lonkkavikaisia koiria. Jatkuvista hengitysoireista kärsiviä yksilöitä. Sukusiitoksen tuloksena syntyneitä allergioista kärsiviä nelijalkaisia. Saman uroksen jälkeläisiä, jotka kärsivät perinnöllisistä sairauksista kuten kasvaimista ja suolistovaivoista.

Muun muassa näihin ongelmiin Suomen Kennelliitto haluaa nyt puuttua uudella jalostusohjeistuksella. Tarkoituksena on saada terveitä, hyväluonteisia koiria ja pitää rodut elinvoimaisina.

Kennelliiton ohjeistuksessa neuvotaan välttämään ulkonäköpiirteiden liioittelua sekä suosimaan terverakenteisia ja rodunomaisen luonteen omaavia koiria.

- Tarkoitus ei ole jalostaa näyttelykoiria, tarkoitus on jalostaa rodunomaisia koiria. Eli koiralla on rodunomainen luonne ja rodunomainen rakenne, sanoo Kennelliiton puheenjohtaja Helena Suni.

Ulkonäköpiirteiden liioittelusta Kennelliiton puheenjohtaja mainitsee esimerkkinä saksanpaimenkoiran.

- Matalalla viistävä koiran takapää ja siitä aiheutuva huono kävely. Tämä on sellainen piirre, josta todella nyt pitää päästä eroon. Nythän Saksa on myös itse kiinnittänyt tähän huomiota. Eihän se ole rodun alkuperäinen rakenne.

Jalostusohjeita kritisoitu

Koirille haitallisten piirteiden ihannointi lähtee usein näyttelypiireistä. Suni kertoo, että suomalaistuomarit eivät enää palkitse tapauksia, joissa jalostus on viety liian pitkälle. Suni antaa esimerkin ryppynahkaisesta sharpei-rodusta.

- Suomalaiset ulkomuototuomarit eivät ole palkinneet liian ryppyisiä enää vuosikausiin.

Osa koirankasvattajista on kritisoinut ohjeistusta. Sunin mukaan reaktiot johtuivat alun säikähdyksestä.

- Tämä kritisointi oli alun pintakuohua. Kukaan ei varmasti vastusta sitä, että koirarodut ovat terveempiä. Osa kasvattajista on säikähtänyt, että käyttöön otetaan pakkokeinoja. Tarkoituksena on ohjeistaa ja neuvoa kasvattajia.

Suomessa tunnollisia kasvattajia

Suni huomauttaa, että Pohjoismaissa koirien terveen jalostuksen eteen on tehty töitä jo usean vuoden ajan. Hän muistuttaa, että valtaosa Suomen kasvattajista on luotettavia ja vastuuntuntoisia.

- He pyrkivät kasvatuksessa pelkkään hyvään. Suurelta osalta kasvattajia nämä uudet ohjeet ovat saaneet vain ja ainoastaan myönteistä palautetta.

Kiistelty jalostusstrategia on vielä luonnosvaiheessa. Sen lopullinen kohtalo selviää ensi vuonna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.