Asiantuntijat: Koirahyökkäyksen uhria ei voi koskaan syyllistää

MTV uutislivessä keskusteltiin vilkkaasti tapauksesta, jossa koira raateli naista

Sekä vieraana ollut poliisin että Kennelliiton edustaja pitivät kyseistä tapausta erittäin vakavana. Molemmat myös korostivat, että koiranomistajan vastuulla on pitää koira kytkettynä.

Sekä Rikosylikomisario Pekka Seppälä Helsingin poliisista että Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola sanoivat, että omistaja on aina vastuussa koiransa käytöksestä. Vaikka ihminen kuinka provosoisi tai käyttäytyisi koiran kannalta "väärin", pitää koiran olla aina omistajansa hallinnassa.

- Periaate on, että pitää vastata oman koiran käytöksestä. Jos ohikulkija toimii jotenkin väärin, voi antaa ohjeita miten ei ärsytä koiraa, mutta uhria ei koskaan saa syyllistää, sanoo Kennelliiton Unhola.

Poliisi on täysin samoilla linjoilla.

- Ihminen vastaa omasta koirastaan ja pitää tietää miten pidetään koiraa julkisella paikalla.

"Ongelmarotuja ei ole"

Seppälän mukaan poliisi ei tilastoi koirien rotuja. Poliisille koiran rotu ei ole merkityksellinen vaan koiran ja sen omistajan teot.

Myöskään Kennelliitossa ei pidetä mitään tiettyä rotua ongelmallisempanan kuin toista.

– Ongelmana on yleensä iso koira, jota ei hallita, rodusta riippumatta, sanoo Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola.

Suomeen tuodaan mm. Virosta entistä enemmän löytökoiria. Näiden ongelmana on se, että omistaja ei tiedä yleensä mitään koiran taustasta ja aiemmasta elämästä.

- Niillä voi tulla ongelmakäyttäytymistä. Pitäisi tietää todella paljon koirien käyttäytymisestä, ja pitäisi tietää ne taustat, että osaisi toimia ja ennakoida niiden käyttäytymistä, toteaa Unhola.

"Omistajatkaan eivät ymmärrä koiraansa"

Viime vuonna koko maassa kirjattiin lähes 300 tapausta, jossa koira oli hyökännyt joko toisen koiran tai ihmisen kimppuun. Hyökkäysten määrä on lisääntynyt, mutta niin on myös koirien määrä. 

Suomessa on noin puoli miljoonaa rekisteröityä koiraa, rekisteröimättömien määrästä ei ole tietoa. 

- Se mikä on lisääntynyt on ihmisten tietämättömyys koiran pidosta. Ollaan vieraannuttu luonnosta, eikä ymmärretä koiran käyttäytymistä. Se on lievä ongelma, sanoo Unhola.

Lue myös:

    Uusimmat