Mainos

Kennedy-muistiot: Neuvostoliitto arveli, että Kennedyn murhan takana oli salaliitto – maa pelkäsi murhan johtavan sotaan

2:11

Yhdysvalloissa on julkistettu paljon odotettuja presidentti John F. Kennedyn vuoden 1963 murhan tutkintaan liittyviä asiakirjoja. Niitä julkistettiin yhteensä 2 891 kappaletta.

Kyse on dokumenteista, jotka kongressi määräsi vuonna 1992 salattaviksi 25 vuodeksi hillitäkseen salaliittoteorioita.

Nyt julkistetut asiakirjat paljastavat muun muassa, että Neuvostoliitossa viranomaiset katsoivat Kennedyn ampujana pidetyn Lee Harvey Oswaldin olleen "neuroottinen hullu, joka oli epälojaali omalle maalleen". Tämä käy ilmi liittovaltion poliisin FBI:n muistiosta, joka dokumentoi kilpailevan suurvallan reaktioita salamurhaan. Neuvostoliiton valtaapitävässä kommunistipuolueessa pelättiin, että Kennedyn murhan olisi pannut toimeen salaliitto, jonka takana olisi kenties äärioikeisto tai varapresidentti Lyndon Johnson, joka nousi maan johtoon murhan jälkeen.

Muistion mukaan Neuvostoliitossa pelättiin myös, että henkirikoksen aiheuttamat jälkimainingit voisivat johtaa jopa sotaan.

– Lähteemme sanoi Neuvostoliitossa myös pelättävän, että ilman johtajaa joku vastuuton yhdysvaltalainen kenraali saattaisi ampua ohjuksen Neuvostoliittoon, FBI:n muistiossa sanotaan.

Presidentti Kennedy murhattiin 22. marraskuuta 1963 Dallasissa Texasissa.

46-vuotiaana surmattu John F. Kennedy ehti toimia presidenttinä vuosina 1960–1963. Kun Kennedy vannoi virkavalansa 43-vuotiaana, hän oli maansa historian nuorin presidentti.

Kennedystä tuli neljäs salamurhassa surmansa saanut Yhdysvaltain presidentti. Murhaa tutkinut Warrenin komissio katsoi, että Oswald oli yksin Kennedyn murhan takana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.