Keniassa kiihtyy arvostelu yliopiston turvatoimista

Keniassa uhrien omaiset vaativat vastauksia siihen, miten ääri-islamistien oli mahdollista hyökätä yliopistoon ja tappaa liki 150 ihmistä Garissassa eilen.

Paikallisten asukkaiden mukaan Garissassa oli liikkunut huhuja, että yliopistoon kohdistuisi hyökkäys. Siitä huolimatta viranomaiset eivät olleet tehneet mitään turvatoimien kiristämiseksi.  

- Johtuu viranomaistoiminnan löyhyydestä, että tällaista tapahtuu. Tällaista ei saa sattua, kun siitä kerran liikkui huhuja, sanoi paikallinen liikemies Mohamed Salat.

Useita ihmisiä yhä kateissa

Viranomaisten mukaan on todennäköistä, että kuolonuhrien määrä vielä nousee.

Hyökkäyksessä haavoittui noin 80 ihmistä, joista monet saivat vakavia vammoja ja ovat kriittisessä tilassa. Lisäksi useita opiskelijoita sekä yliopiston henkilökunnan jäseniä on edelleen kateissa.  

Uhrien ja kateissa olevien perheitä on tänään kerääntynyt yliopiston porttien luokse etsimään epätoivoisina tietoa läheisistään.  

- Poikani oli loukkuun jääneiden opiskelijoiden joukossa, enkä ole kuullut hänestä eilisen jälkeen. Yritin tunnistaa hänen ruumistaan tapettujen joukosta, koska se on tehtävä ennen kuin ruumiit kärsivät kuumuudesta. Olen ollut täällä koko yön, tämä on todella vaikeaa, kertoi Habel Mutinda.

Al-Shabaab teki iskun

Somalialainen ääriryhmä al-Shabaab on ilmoittanut olleensa iskun takana. Al-Shabaabin mukaan isku oli kosto siitä, että Kenia on lähettänyt joukkojaan Somaliaan taistelemaan ryhmää vastaan.

Garissassa vieraillut Kenian sisäministeri Joseph Nkaissery vakuutti, ettei Kenia aio taipua terroristien edessä.  

- Kenian hallitusta eivät pelottele terroristit, jotka yrittävät nöyryyttää sitä tappamalla viattomia ihmisiä. Olen varma, että voitamme tämän sodan, Nkaissery sanoi.  

Hyökkäyksen takia viranomaiset ovat määränneet pimeän ajan ulkonaliikkumiskiellon Garissaan ja kahdelle muulle alueelle Somalian rajan lähellä.  

Hallitus on myös luvannut 20 miljoonan shillingin (noin 200000 euron) palkkion Mohamed Mohamudista, garissalaisesta opettajasta, joka on Kenian mediassa liitetty aikaisempiin al-Shabaabin hyökkäyksiin lähialueilla.

Lue myös:

    Uusimmat