Mainos

Keniassa jännitetään vaalitulosta väkivallan pelossa

Kenia laskee parhaillaan ääniä ensimmäisissä presidentinvaaleissa sitten vuoden 2007 verilöylyn. Tuolloin vaalien häviäjän ja voittajan kannattajat ottivat yhteen ja mukana oli myös kansanryhmien välistä kitkaa – arviolta tuhat ihmistä kuoli.

Tänä vuonna edellisvaalien häviäjä, pääministeri Raila Odinga, 68, on saanut vastaansa Kenian ensimmäisen presidentin Jomo Kenyattan pojan Uhurun, 52, joka on toiminut maan varapääministerinä.

– Vaikka äänestys vuonna 2007 oli rauhallinen, vaalituloksen hallinnointi toi jännitteitä ja tästä olemme hyvin tietoisia, sanoi keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Isaak Hassan tänään pääkaupungissa Nairobissa.

Kenia on 50 vuoden takaisesta itsenäistymisestään lähtien järjestänyt vaaleja vaikka vaihtelevalla menestyksellä ja usein niiden jälkeen on ollut levottomuuksia. Näissä vaaleissa esimerkiksi uskonnolliset järjestöt ovat yrittäneet yhteistyöllä vaikuttaa mielialoihin tyynnyttävästi. Suomesta mukana on ollut Kirkon ulkomaanapu.

– Tilanne voi kääntyä tietysti vielä moneen suuntaan mutta yleisesti uskotaan, ettei vuoden 2007 kaltaisia tapahtumia satu, luonnehti ohjelmatyöntekijä Anna Muinonen MTV3:lle iltapäivällä Nairobista.

Muinonen kertoi, että äänistä on laskettu liki puolet. Laskennasta annettiin aamupäivällä vain yksi väliaikatieto: kolmanneksen äänistä perusteella Uhuru Kenyatta saisi 54 ja Raila Odinga 41 prosenttia äänistä. Jos ne lisäksi jakautuvat alueellisesti tasaisesti, kuten Kenian vaalilaki edellyttää, voi voittaja selvitä jo ensimmäisellä kierroksella. Tällöin ei tarvittaisi jännitystä lisäävää kuukauden odotusta toisesta kierroksesta.

– Kumpikin ehdokas edustaa Kenian vanhaa valtakoneistoa, ja heitä on siitä arvosteltu. Keniassa on kaivattu uusia voimia politiikkaan, Muinonen lisää.

Kenyatalla on rasitteenaan syyte edellisten vaalien jälkeisestä väkivallasta Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

Kenia on itäisen Afrikan vauraimpia ja taloudellisesti kasvavia maita mutta silti köyhä. Kenialaiset haluaisivat kovasti, että maa myös pysyisi toimivana demokratiana. Ensiaskeleena pidetään sitä, että kaikki malttavat ottaa vaalituloksen kerrankin rauhallisesti.

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Seitsemän uutiset 5.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.