Kenian presidentti ja oppositiojohtaja tapasivat

Heimojen väliset väkivaltaisuudet vaativat jälleen viime yönä 12 ihmisen hengen. Oppositio on lopettanut toistaiseksi mielenosoitukset.

Kenian väkivaltaisessa kriisissä on nähty käänne myönteiseen suuntaan, kun kriisin osapuolet suostuivat tapaamaan toisensa. Presidentti Mwai Kibaki ja oppositiojohtaja Raila Odinga paiskasivat hymyillen kättä tapaamisen jälkeen.

- Olemme ottaneet ensimmäiset merkittävät askeleet ratkaistaksemme vaalin nostattamat kiistat. Kehotan kaikkia pysymään maltillisena ja vaalimaan rauhaa veljeyden hengessä, Odinga sanoi toimittajille neuvonpidon jälkeen.

Kriisiä sovitteleva YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan sai suostuteltua johtajat tapaamiseen. Hänen mukaansa kohtaaminen oli askel oikeaan suuntaan. Myös Kibaki uskoi, että väkivalta saadaan loppumaan.

- Hallitus aikoo pureutua näiden ennennäkemättömien tapahtumien syihin ja johtaa kansakuntaa eheytymien ja sovinnon kautta kohti kestävää sopusointua, hän muotoili.

Annan tapasi aiemmin päivällä Kibakin Nairobissa keskusteltuaan Odingan kanssa jo eilen. Annan sai myös opposition luopumaan täksi päiväksi suunnitelluista mielenosoituksista. Aiemmat protestit ovat johtaneet verisiin yhteenottoihin ja vaatineet satojen ihmisten hengen.

Eri heimojen väliset väkivaltaisuudet jatkuivat edelleen viime yönä. Kahdeksan ihmistä kuoli yhteenotoissa Nakurun lähellä Länsi-Keniassa. Limurussa poliisi ampui kaksi miestä, kun kikuju-heimoon kuuluneet alkoivat ajaa toisten heimojen jäseniä kodeistaan. Nairobin slummissa hakattiin kuoliaaksi kaksi ihmistä.

Valtaa voisi jakaa

Kenialaiset politiikan tuntijat uskovat, että vaalivilppiepäilyistä puhjennut kriisi voidaan laukaista vain muuttamalla poliittista järjestelmää.

Yhtenä elementtinä olisi luoda pääministerin virka nykyiseen presidenttivetoiseen järjestelmään, ja varata hallituksen johtajan paikka oppositiovoimille.

Julkisoikeuden professori Hwo Okoth-Ogendo Nairobin yliopistosta haluaisi muuttaa perustuslakia niin, että valta jakautuisi nykyistä tasaisemmin. Hän nimittäisi Odingan pääministeriksi ja antaisi Kibakin jatkaa presidenttinä, jonka valtaoikeuksia karsittaisiin.

- Tämä muutos toisi Keniaan parlamentaarisen järjestelmän, jossa maata johtaa pääministeri, professori kaavaili uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat