Mainos

Kenian osapuolet sopivat yhteishallituksesta ja pääministeristä

Kenian presidentti Mwai Kibaki ja oppositiojohtaja Raila Odinga ovat allekirjoittaneet sopimuksen hallitusyhteistyöstä. Sopimukseen sisältyy opposition vaatima pääministerin viran perustaminen.

YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin välittämän sovun toivotaan lopettavan joulukuun lopun kiistellyistä presidentinvaaleista alkaneen kriisin. Yhteenotoissa on kuollut yli tuhat ihmistä.

Sekä Kibaki että Odinga vakuuttivat kunnioittavansa sopimusta.

- Keniassa on tilaa meille kaikille, jos kannatamme rauhaa ja suvaitsevaisuutta -- Seison tänään edessänne ja annan juhlallisen vakuutukseni siitä, että olen eturintamassa suojelemassa rauhaa, Kibaki sanoi allekirjoitettuaan sopimuksen.

Sopimus luo maahan yhden pääministerin ja kahden varapääministerin virat. Pääministeriksi noustaan puolueesta, jolla on enemmistö parlamentissa. Tällä haavaa se on Odingan johtama puolue.

Välittäjänä toiminut Annan vetosi tänään parlamenttiin, jotta se kokoontuisi mahdollisimman pian. Kibaki vastasi vetoomukseen kertomalla, että parlamentin avajaisistunto on 6. maaliskuuta.

YK:n nykyinen pääsihteeri Ban Ki Moon oli tänään tyytyväinen saavutettuun sopuun. Banin mukaan sopimus antaa Kenian kansalle toivoa paluusta demokratiaan.

Britannia on puolestaan valmis isännöimään kokousta, jolla kerätään rahaa yhteishallituksen tukemiseksi, kertoi pääministeri Gordon Brown.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.