Kenian oppositio perui mielenosoitukset neuvotteluiden alla

YK:n alainen komissio varoittaa, että alueen vakaus on vaarassa. Kenian presidentti on kutsunut oppositiopuolueen johtajan neuvotteluihin perjantaiksi.

Kenian oppositio on perunut valmistelemansa suurmielenosoitukset, jotta maahan saataisiin neuvottelurauha. Oppositiojohtaja Raila Odingan mukaan neuvottelut alkavat todennäköisesti ylihuomenna Afrikan unionin välityksellä.

- Todellista vaalitulosta on kunnioitettava. Pidän siitä huolta kaikin mahdollisin laillisin ja rauhanomaisin keinoin, Odinga, 63, vakuutti maan pääkaupungissa Nairobissa syntymäpäivänään.

Afrikan unionin puheenjohtaja, Ghanan presidentti John Kufuor matkustaa Nairobiin huomenna. Odinga luonnehti Kufuorin saapumista "merkittäväksi läpimurroksi" ja "erittäin tärkeäksi eleeksi".

Presidentti Mwai Kibaki, 76, sanoi valmistelevansa myös erillistä tapaamista Odingan kanssa perjantaiksi. Odingan edustajat kertoivat vastaavansa tapaamisehdotukseen, kun he ovat saaneet virallisen kutsun. Hän on aiemmin kieltäytynyt tapaamasta Kibakia.

Kibaki ilmoitti myös uuden parlamentin kokoontuvan ensimmäiseen istuntoonsa ensi viikolla, vaikka oppositio ei ole tunnustanut hänen vaalivoittoaan.

Kibakin puolueella on vain 46 edustajaa 222-paikkaisessa parlamentissa, mutta useiden muiden puolueiden kerrottiin asettuvan hänen tuekseen. Odingan oppositiopuolueella on puolestaan 105 edustajaa. Myös hän voi saada taakseen joitakin pikkupuolueita.

YK:n kuorma-autot lähtivät Länsi-Keniaan

Odinga arvioi, että vaalien jälkeisissä väkivaltaisuuksissa on kuollut jopa tuhat ihmistä eli puolet enemmän kuin hallitus on ilmoittanut. Lisäksi yli 250 000 ihmistä on paennut väkivaltaisuuksia Länsi-Keniassa.

YK:n järjestöt lähettivät Länsi-Keniaan useita kuorma-autoja, joissa on elintarvikkeita noin 40 000 ihmiselle kahdeksi viikoksi. Apua tarvitaan lisäksi Nairobin ympäristössä. Myös muun muassa Plan Suomi käynnisti rahankeruun kenialaisten auttamiseksi.

Jännitys kiristyi eri heimojen kesken joulukuun lopulla, kun Keniassa pidettiin presidentin-, parlamentti- ja paikallisvaalit. Opposition mielestä Kibakin kannattajat syyllistyivät vilppiin ja estivät Odingan valinnan presidentiksi.

Kibaki olisi valmis muodostamaan yhteishallituksen opposition kanssa. Odinga taas vaatii presidentin eroa ja uusia vaaleja puolen vuoden kuluessa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat