Kenian levottomuudet jatkuvat

Keniaa on pidetty vakauden mallimaana Afrikassa, mutta nyt tämä käsitys on romuttunut poliittisten levottomuuksien myötä. MTV:n uutiset tavoitti Keniasta poistuneen suomalaisturisti Seppo Laukkasen.

Presidentti Mwai Kibaki on vedonnut kenialaisiin väkivallan lopettamiseksi ja tarjoutui keskustelemaan opposition kanssa. Oppositio puolestaan lykkäsi täksi päiväksi suunniteltua suurmielenosoitusta, kun poliisi oli käyttänyt kyynelkaasua ja vesitykkejä mielenosoittajia vastaan. Uudelleen oppositio aikoo yrittää heti huomenna.

Kibakin mukaan neuvottelut opposition kanssa ovat mahdollisia vasta sitten, kun tilanne on rauhoittunut.

- Haluan vakuuttaa kaikille, että hallitus tekee kaikkensa kenialaisten turvallisuuden takaamiseksi. Lakia edelleen rikkovat saavat tuntea lain täyden voiman, Kibaki vakuutti.

Valtionsyyttäjä Amos Wako vaatii riippumatonta tutkimusta kiistanalaisesta vaalituloksesta. Riippumattoman elimen tai henkilön pitäisi laskea 27. joulukuuta pidettyjen vaalien äänet, mutta vain oikeus voi kumota itse vaalituloksen eli Kibakin voiton, Wako painotti.

Valtionsyyttäjä varoitti samalla, että tilanne Keniassa on nopeasti kehittymässä "katastrofiksi, joka uhkaa saada valtavat mittasuhteet". Vaalit hävinnyt oppositiojohtaja Raila Odinga sanoo olevansa valmis neuvottelemaan vasta kun Kibaki on suostunut eroamaan.

Vaalituloksen julkistamista seuranneissa väkivaltaisuuksissa on saanut surmansa yli 300 ihmistä. Uutistoimisto AFP:n sairaalalähteistä ja viranomaisilta keräämien tietojen mukaan kuolleita olisi jo 346.

Savua tuprusi tänään slummialueilla roihuavista tulipaloista ja ruumiita lojui kaduilla.

USA:n edustaja Keniaan

Odinga oli kehottanut miljoonaa kannattajaansa lähtemään Nairobin kaduille suurmielenosoitukseen, jossa hänet julistettaisiin "kansan presidentiksi". Mellakkapoliisit ampuivat kyynelkaasua ja varoituslaukauksia tuhansia keskustaan pyrkineitä mielenosoittajia kohti.

Tuntien nujakoinnin jälkeen oppositio lopulta ilmoitti, että mielenosoitus on peruttu ihmishenkien säästämiseksi. Uuteen mielenosoitukseen aiotaan kuitenkin lähteä heti huomenna.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kehotti uutistoimisto Reutersin haastattelussa kenialaisia pidättäytymään väkivallasta ja vaati presidenttiä ja oppositiojohtajaa samaan neuvottelupöytään. Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi, että apulaisulkoministeri Jendayi Frazer matkustaa Keniaan pyrkimyksenä auttaa kriisin sovittelussa.

Valtaosa brittiläisistä matkanjärjestäjistä peruutti tänään Kenian-matkat ainakin kahden päivän ajaksi maan levottoman tilanteen takia.

Desmond Tutu neuvottelijaksi

Eteläafrikkalainen arkkipiispa Desmond Tutu on lentänyt tänään Keniaan sovittelemaan kriisiä. Tutu tuli tunnetuksi 1980-luvulla apartheidin vastustajana ja on sittemmin jatkanut toimintaansa ihmisoikeuksien puolustajana.

Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1984 saanut Tutu totesi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Keniaa on pidetty vakauden mallimaana, mutta nyt tämä käsitys on romuttunut.

(MTV3-STT-AFP-BBC-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat