Kenialaiset pitävät rahanahneita managereja ja tiuhaa rahakkaiden Euroopan kisojen kiertämistä syynä siihen, että maa rämpi yleisurheilun MM-kisoissa Helsingissä pahemmin kuin vuosiin. Menestyksekäs kausi eurooppalaisissa GP-kisoissa antoi odottaa MM-kisoista paljon, mutta saaliiksi jäi yksi kultamitali. Kokeneen 31-vuotiaan Benjamin Limon mestaruus 5000 metrillä oli maan ainoa kultamitali Helsingissä.
- Kenialaiset ovat nyt Grand Prix -urheilijoita, eivät maailmanmestaruusainesta, Yobes Ondieki lataa.
Ondieki alitti ensimmäisenä urheilijana 27 minuuttia 10 000 metrillä ja voitti 5000 metrillä maailmanmestaruuden Tokiossa vuonna 1991.
Ondiekin sanomaa säestää Kenian yleisurheiluliitto, jonka mukaan managerit kierrättävät urheilijoita liian monissa kilpailuissa.
- Tutkimme parhaillaan kahden managerin toimia. Jos käy ilmi, että he vaikuttivat urheilijoidemme esityksiin Helsingissä, emme uusi heidän sopimuksiaan, Kenian yleisurheiluliiton pääsihteeri David Okeyo sanoi.
Yksi kenialaisista MM-kisojen mitaliehdokkaista oli juossut ennen Helsinkiä seitsemän kilpailua, vaikka maan yleisurheiluliiton ja urheilijan kesken oli sovittu vain kahdesta.
Kenian yleisurheilijoiden valmentajan Danson Muchokin mukaan managerien kilpailunjärjestäjien kanssa sopimat bonukset rataennätyksestä innoittavat urheilijoita juoksemaan kovempaa. Kyseessä on vain yksi juoksu, toisin kuin alkuerien aloittamissa MM-kisoissa.
- Voitat jänisten avulla ja saat rahasi, Muchoki kiteytti GP-kisojen yksinkertaisen logiikan.
"Managerit sotkevat harjoitteluakin"
Rahapalkintojen ohjaaman tiiviin kilpailemisen lisäksi managerien toimissa hiertää moni asia. Erään Kenian olympiakomitean virkailijan mukaan jotkut ulkomaalaiset managerit sotkeutuvat urheilijoiden harjoitusohjelmiinkin.
- He antavat urheilijoilleen vääriä vinkkejä, mikä näkyy yhteistyön puutteena kenialaisurheilijoiden joukossa. Se on iso ongelma, olympiakomitean virkailija valitti.
Helsingin MM-kisoissa Kenian joukkueen apuvalmentaja Peter Mathu valitti samaa.
- Managerit kirjaimellisesti johtavat maamme yleisurheilua. He päättävät kilpailukalenterimme ja antavat valmentajien neuvojen vastaisia ohjeitaan urheilijoille, Mathu tuskaili.
Esimerkkinä kenialaisesta epäonnistumisesta Helsingissä käy Daniel Kipchirchir Komen, joka oli 1500 metrillä mestarisuosikki. Komen oli alkueränsä kuudes eikä selviytynyt edes välierään.
Vastaavasti esimerkiksi etiopialaisjuoksijat kilpailevat säästeliäästi ennen arvokisoja ja menestyvät hyvin. Etiopian Kenenisa Bekele voitti tyylikkäästi 5000 metrin maailmanmestaruuden ja nipisti myöhemmin lähes kolme sekuntia omasta 10 000 ME-ajastaan juoksemalla Brysselin Kultaisessa liigassa uudeksi ME:ksi 26.17,53.
(MTV3-STT-Reuters)