Kenialaisen tulivuoren rinteillä kuohuu klaanisota

Väkivaltaisuudet puhkesivat sen jälkeen, kun Kenian hallitus jakoi joulukuussa maata 3000 perheelle kiistellyn asutusohjelman puitteissa.

Kenian ja Ugandan rajalla oleva tulivuori Elgon ei ole purkautunut ikiaikoihin. Sen sijaan vuoren Keniaan kuuluvilla rinteillä ja lähialueilla maakiistat ovat nostattaneet verisen klaanien välisen konfliktin, joka on ajanut jo yli 116 000 ihmistä kodeistaan.

Kenian Punainen Risti kertoo tuoreessa raportissaan, että viime vuoden joulukuusta lähtien yli 250 ihmistä on saanut surmansa: lähes 200 heistä on kuollut väkivaltaisuuksissa ja loput ovat menehtyneet nälkään ja tauteihin.

- Tämä on jo humanitaarinen kriisi, sanoo Punaisen Ristin edustaja Anthony Mwangi.

- Se alkoi viime joulukuussa ja jatkuu todennäköisesti vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Väkivaltaisuudet puhkesivat sen jälkeen, kun Kenian hallitus jakoi joulukuussa maata 3000 perheelle kiistellyn asutusohjelman puitteissa. Toimi sai paikalliset klaanit kääntymään toisiaan vastaan ja nosti päivänvaloon Sabaotin maanpuolustusjoukot -nimeä käyttävän rääsyläisarmeijan, joka aloitti raakalaismaiset hyökkäykset alueen asukkaita vastaan.

Kriisin siemenet kylvettiin kuitenkin jo kolmisenkymmentä vuotta sitten, kun Elgon-vuoren alueelle perustettiin luonnonsuojelualue ja paikalliset asukkaat pakkosiirrettiin muiden klaanien asuinsijoille. Eri väestönryhmien välejä on kiristänyt myös se, että alueella asuu niin maanviljelijöitä kuin karjalaumojaan laiduntavia heimoja ja keräilytaloudesta eläviä perheitäkin.

Elämä raiteiltaan

Väkivaltaisuudet ovat suistaneet normaalin elämisen täysin raiteiltaan. Suurin osa alueelle jääneistä on hakenut turvaa kirkoista, kouluista tai moskeijoista, lapset eivät käy koulua ja hedelmällinen maa on viljelemättä.

- Elgon-vuori on yksi Kenian tuottoisimpia maanviljelyalueita, mutta sadon tuhoutuminen ja tyhjilleen jääneet tilat ovat johtaneet siihen, että tälläkin hedelmällisellä alueella on pulaa ruuasta, totesi Heimo Laakkonen, YK:n lastenjärjestön Unicefin Kenian-maapäällikkö käydessään keväällä alueella.

Laakkonen oli erityisen huolissaan lapsista, jotka joutuvat elämään jatkuvassa väkivallan ja pelon ilmapiirissä. Monet heistä eivät pääse edes kouluun, kun suurin osa opinahjoista on jouduttu sulkemaan.

- Tämä aiheuttaa suuria paineita lopuille kouluille, joissa on pulaa opettajista, luokkahuoneista, pulpeteista ja oppimateriaalista, hän huomautti.

Vaiettu kriisi

Elgon-vuoren maakiistat ja niistä puhjennut väkivalta eivät ole saaneet suurta huomiota Kenian viestimissä, saati kansainvälisesti. Avustustyöntekijöiden mukaan Kenian hallitus on yrittänyt pitää toimittajat poissa alueelta, koska se on haluton kertomaan maailmalle omista kriisipesäkkeistään.

Sen sijaan hallitus on lähettänyt alueelle erityisvaltuuksilla varustettuja poliisijoukkoja lopettamaan Sabaotin maanpuolustusjoukkojen hyökkäykset. Paikallinen väestö kuitenkin valittaa, että nyt he joutuvat pelkäämään entisen väkivallan lisäksi myös poliisin raakuuksia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat