Kenestä EU-komission seuraava puheenjohtaja? Katso ehdokkaat

Suomalaisista peräti 62 % aikoo äänestää varmasti tai todennäköisesti toukokuussa pidettävissä EU-vaaleissa. 

EU-komission mielipidemittaus kertoo myös, että kolmasosa äänestäjistä katsoo, että ensimmäistä kertaa asetetut puolueiden kärkiehdokkaat ovat lisänneet kiinnostusta vaaleihin.

EU-komission puheenjohtajuudesta kisaavat käytännössä seuraavat henkilöt.

Vasemmisto: Alexis Tsipras, 39

Kreikan Syriza-puolueen johtaja, joka on tullut tunnetuksi Kreikan säästöohjelman äänekkäänä arvostelijana. Haluaa kuitenkin Kreikan pysyvän EU-jäsenenä. Vasemmistolla ei ole realistisia mahdollisuuksia EU:n avainvirkoihin, mutta kärkiehdokkaan avulla puolue pyrkii nostamaan profiiliaan ja lisäämään EU-keskustelua. 

Sosialistit: Martin Schulz, 58

Saksalainen EU-parlamentin puhemies on tehnyt pitkän uran Brysselissä ja pyrkii profiloitumaan ennen muuta eurooppalaisena ehdokkaana. Saksassa Schulz on monille tuntematon nimi: ennen uraansa Brysselissä hän toimi pienen saksalaiskylän pormestarina. Vahva nimi komission johtoon. 

Vihreät: José Bové, 60, ja Ska Keller, 32

Vihreät järjesti ainoana puolueena kansalaisille avoimen nettiäänestyksen kärkiehdokkaista. Äänestysinto jäi kuitenkin hyvin laimeaksi. Voittajiksi selvisivät ranskalaismeppi José Bové sekä saksalaismeppi Ska Keller. Keller on ehdokaslistan ainoa nainen. Hänen puolisonsa on suomalainen aktivisti Markus Drake. Vihreillä on perinteisesti kaksi puheenjohtajaa myös EU-parlamentissa. 

Alde: Guy Verhofstadt, 60

Belgian entinen pääministeri jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Liittovaltiokehitystä kannattava keskustaliberaali saa monien karvat nousemaan pystyyn. Ryhmän pienuuden vuoksi Aldella ei ole realistisia mahdollisuuksia komission johtoon. Puolue on valinnut talouskomissaari Olli Rehnin tavoittelemaan muita unionin avainvirkoja. 

EPP: Jean-Claude Juncker, 59

Luxemburgin entinen pääministeri, joka on toiminut myös euroryhmän puheenjohtajana. EU-politiikan konkari, jota veikkailtiin komission johtoon jo vuonna 2004. Junckerin epäterveet elintavat herättivät vastikään keskustelua. Nykyisen euroryhmän puheenjohtajan mukaan Juncker on kova tupakoimaan ja juomaan alkoholia. Juncker itse kiistää väitteet. 

Äärioikeisto

Parlamentin oikeistosiivessä istuvat EU-skeptiset ryhmät eivät aseta kärkiehdokkaita lainkaan, koska heidän mielestään äänestäjät eivät sellaisia kaipaa.  

Lue myös:

    Uusimmat